O-STA

"Kot bi nekdo mrtve poskušal še enkrat ubiti!"

Odziv predsednika ZZB Marijana Križmana na skrunitev spomenika na Pasji ravni

Predsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman je skupaj s predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB Škofje Loke v sredo, 14. aprila 2021, obiskal nedavno oskrunjen spomenik NOB na Pasji ravni. Ti so ZZB seznanili o nedavni oskrunitvi spomenika na Pasji ravni nad Koširjevo domačijo. Spomenik je posvečen borcem Cankarjevega bataljona in dogodkom povezanih z legendarno Dražgoško bitko.

"Uničevanje spomenikov je tako zavržno dejanje, kot bi nekdo mrtve poskušal še enkrat ubiti. To je tako dejanje, nad katerim bi se morali posamezniki, ki to počno resno zamisliti nad seboj" je ob današnjem obisku oskrunjenega spomenika NOB na Pasji ravni komentiral predsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman. "Skladno s tem kar se dogaja v naši državi, od sovražnega govora in diskreditacij, ki jih je aktualna politika vnesla v naš vsakdan, je to dejanje samo še en korak naprej v rušenje pomena vrednot NOB, ki so postavile temelje te države" je še dejal Križman.

Žal skrunitev spomenika na Pasji ravni ni prvi primer. Predsednik ZZB NOB Slovenije je spomnil, da imamo na območju Slovenije več kot 6.000 spomenikov in znamenj NOB, ki jih s prostovoljnim delom vzdržujejo članice in člani zveze borcev. Za njihov požrtvovalno vzdrževanje dediščine NOB se jim je predsednik Križman ob tej priložnosti tudi javno zahvalil.

Ljubljana, 14. 4. 2021