O-STA

Napredek v medicini rešuje menstruacijske težave / endometrioza

Mednarodni kongres v Beljaku - pionirski prispevek k dialogu med zdravnikom in pacientom

Beljak (OTS) - Menstruacija, simbol ženskosti in plodnosti, lahko postane prava mora in je celo povod za bolezni. Ena od njih je endometrioza, ki sedaj ne povzroča več takega strahu. Velik napredek v medicini ženskam z operacijami in individualno terapijo lahko pomaga do neboleče menstruacije. Na največjem mednarodnem strokovnem kongresu v nemškem jeziku na temo "Menstruacija in endometrioza" bo približno 150 predavateljev od 28. septembra do 1. oktobra v kongresnem centru v Beljaku predstavilo najnovejše metode zdravljenja. Prvič bodo lahko ženske s tem obolenjem dobile podatke iz prvih rok in poiskale pomoč neposredno pri strokovnjakih. Kongres na temo endometrioze ima tako za zdravnike poleg predstavitve najnovejših metod zdravljenja tudi pravo pionirsko vlogo pri spodbujanju odprtega dialoga med zdravnikom in pacientom. V ta namen so pripravili večer (vstop prost) za udeležence kongresa in vse, ki jih ta vsebina zanima, obsežen program za laike, diskusijo za ženske, delavnice, umetniški program itd. Na medicinskem področju bodo poleg predavanj potekale tudi video predstavitve in operacije v živo. Kongres je posvečen konzervativni terapiji, homeopatiji, tradicionalni kitajski medicini, kot tudi operativnemu zdravljenju in psihološkemu svetovanju.

Endometrioza je bolezen, pri kateri se maternična sluznica pojavi zunaj maternice. Med menstruacijo se ta sluznica tako kot sluznica v maternici odzove na hormonske spremembe. Zato pride do krvavitev tudi zunaj maternice. Posledice so lahko zelo hude. Poleg hudih menstruacijskih bolečin imajo ženske tudi bolečine v trebuhu in hrbtu. Posledica endometrioze so lahko bolečine pri spolnih odnosih, motene krvavitve, spremembe organov in neplodnost.

Vsaka deseta ženska ima endometriozo. Ekstremni občutek napetosti, slabosti, bolečine pri mali ali veliki potrebi pogosto pripisujejo obolenjem maternice in jih povezujejo z ginekološkimi boleznimi. Vendar pa veliko žensk ne ve, da jim bolečine povzroča endometrioza. Bolečine premagujejoz najsodobnejšimi metodami zdravljenja, kot je operativna odstranitev tkiva, ki je zunaj maternice oz. nastalih cist. "Kongres v Beljaku je zato namenjen osveščanju in nadaljnjemu izobraževanju prizadetih, njihovih najbližjih in terapevtov," pravi prim. univ. prof. dr. Jörg Keckstein, predstojnik oddelka za ginekologijo in porodništvo deželne bolnišnice v Beljaku. Deželna bolnišnica v Beljaku je v samem vrhu zdravljenja endometrioze v Avstriji, še posebej s pomočjo laparoskopske kirurgije. Zato bo strokovni kongres z naslovom "Menstruacija in endometrioza" - s simultanim prevodom v italijanščino in angleščino - potekal prav v Beljaku.

Za nadaljnje informacije: