O-STA

Heliot na PODIM 2021 odpira priložnosti za sodelovanje start-up podjetjem

Ljubljana, Maribor, 18. maj - Po tem, ko je tehnološka skupina Heliot Europe decembra 2020 odprla podjetje Heliot Slovenija, se skupina prvič predstavlja na enem najvplivnejših tehnoloških dogodkov v regiji, namenjenem start-up podjetjem, PODIM 2021.

Skupina Heliot je ekskluzivni operater IoT omrežja Sigfox 0G v Nemčiji, Avstriji, Švici, Lihtenštajnu, Avstriji in Sloveniji. Decembra so postavili prvo bazno postajo, do konca poletja jih načrtujejo skupaj 50, s čemer bodo pokrili 65% naseljenih področij Slovenije. Senzorji s tehnologijo Sigfox 0G Low Power Wide Area (LPWA) so idealni za obsežno uporabo IoT aplikacij. Na velike razdalje 140-krat dnevno prenašajo drobne podatkovne pakete po 12 bajtov. Ta nizkofrekvenčna radijska tehnologija varčuje z energijo, je stroškovno učinkovita, praktično ne zahteva vzdrževanja, je varna in primernejša za veliko večino aplikacij IoT kot trenutna tehnologija 5G. Poleg podpore razvoju industrije 4.0 in digitalizacije storitvenih dejavnosti Heliot Europe 0G omrežje podpira tudi implementacijo rešitev za pametna mesta.

Publiko letošnjega PODIM iz 170 zagonskih podjetij iz devetnajstih držav, največ iz Slovenije, Hrvaške, Nemčije in Avstrije in iz raznolikega nabora industrij, bo nagovoril tudi Tomáš Pavliček, izvršni direktor operative v Heliot Europe. Pri tem bo njegov poudarek namenjen prav pobudi za sodelovanje. Udeležencem sporoča: "V skupini Heliot Europe pomagamo podjetjem in mestom, da prek našega omrežja in senzorike pridejo do podatkov, ki jih potrebujejo za boljše upravljanje. To je izjemna priložnost za start-up podjetja, da s svojimi rešitvami za IoT sisteme pridobijo nove posle, se razvijajo in rastejo".

V programu PODIM konference je tudi panelna razprava o pametnih mestih "Kako se spoprijeti s kompleksnimi izzivi mest; Poslovni modeli in tehnologija", katere gostitelj bo Nino Novinec, direktor prodaje v Heliot Slovenija. Udeleženci pogovora so ugledni strokovnjaki s področja razvoja pametnih mest: Lorenzo Madrid, avtor knjige Smart City 1.0 to 4.0, s katerim bo tekel pogovor o trendih glede preobrazbe urbanih središč v pametna mesta, koliko uspešnih tovrstnih primerov imamo danes v svetu, kaj so ključni faktorji uspeha pri preobrazbi in na konkretnem primeru tudi o eliminaciji informacijskih silosov. Z Amritom Dhirom iz ameriškega podjetja Sidewalk Labs, bo Nino Novinec odprl izjemno aktualno temo lastništva in tudi hrambe zbranih IoT podatkov, ki morajo biti mestom na voljo brezplačno. Helmut Wöllik, 5G Playground Carinthia, bo sogovornik za pogovor o dveh različnih tehnologijah, IoT in umetni inteligenci, ter njunem sobivanju ter dostopu start-up podjetij do njihovega projekta in podatkov. Africa Arevalo Gomez je direktorica za mednarodno poslovanje in odnose v španskem tehnološkem podjetju Wellness TechGroup, ki se lahko pohvali s sodelovanjem pri razvoju 300 pametnih mest po svetu. Kakšne so njihove izkušnje glede povečanja učinkovitosti upravljanja mest, zbiranja in integracije podatkov, platforme, ki temu služi ter izkušnje Sigfox protokola.

Nino Novinec vsebinske prispevke gostov zaokroža z mislijo: "Udeležencem iz start-up podjetij želimo odpreti razmislek o možnostih in priložnostih, ki jih za boljše upravljanje mest omogoča IoT tehnologija. Upravljalcem mest in prebivalcem pa želimo predstaviti kako lahko s pomočjo IoT znižujejo stroške delovanja mestnih storitvenih dejavnosti in povečevati prihodke".

Termin, ki je namenjen pogovoru o pametnih mestih, je sreda, 19. 5. med 13. in 15. uro, dostop prek platforme PODIM, zanj so potrebne prijave na https://www.heliotgroup.com/

Pripravil. Janez Platiše
Foto: arhiv Heliot