O-STA

Srebrni medalji za mlade slovenske naravoslovce

Ljubljana, 18. maj 2021 V petek se je z zaključno slovesnostjo in s slavnostno podelitvijo medalj končala evropska olimpijada eksperimentalne znanosti - European Olympiad of Experimental Science (EOES), ki jo je na daljavo med 9. in 14. majem gostil madžarski Szeged in tamkajšnja univerza. Obe slovenski ekipi sta se odlično odrezali, saj sta v konkurenci 40 ekip iz 19 držav Evropske unije in 120 tekmovalcev starih največ 16 let, prejeli srebrni medalji, in tako nadaljevali odlične uspehe mladih naravoslovcev. Ekipi za evropsko olimpijado eksperimentalnih znanosti sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Prvo slovensko ekipo so sestavljali dijaki Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina), Tian Strmšek in Jurij Šuman (oba II. gimnazija Maribor), drugo pa dijaka Nejc Sušnik (Gimnazija Škofja Loka) in Timotej Rebek (Gimnazija Nova Gorica) ter dijakinja Marija Judež (Šolski center Novo Mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). Mladi znanstveniki so se merili v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja - biologije, kemije in fizike. Vse znanstvene vede so bile na tekmovanju zastopane približno enakomerno, obenem pa tematsko povezane z državo gostiteljico. Temi letošnje olimpijade EOES sta bili akacijev med in reka Tisa. Eksperimentalno reševanje znanstvenih problemov so naši tekmovalci izvajali dva dni po štiri ure v laboratoriju Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Prvi tekmovalni dan je bil posvečen akacijevemu medu, saj je Madžarska ena najpomembnejših proizvajalk medu v Evropski uniji. Tekmovalci so se ukvarjali z njegovo viskoznostjo, čistostjo, antioksidativno učinkovitostjo in vlogo čebel pri pridelavi medu. V okviru drugega tekmovalnega dneva pa so morali preučevati vodo in material iz reke Tise, ki je zelo pomembna zaradi edinstvenega rečnega ekosistema in njene vloge v kmetijstvu kot npr. preučevanje vpliva sušnega stresa na rastline, virov onesnaževanje (predvsem nitriti) ...

Ekipi so vodili in spremljali mag. Katja Stopar, koordinatorka za Slovenijo in mentorica za biologijo, dr. Matej Huš, mentor za kemijo, in Uroš Borjančič, mentor za fiziko.

Več informacij o tekmovanju in rezultati so vam na voljo tukaj.

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež in Aljoša Seljak

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov:

mija.kordez@zotks.si

aljosa.seljak@zotks.si

Telefon:

01/425 07 75

031/660 378