O-STA

Na oder ljubljanske Opere prihaja odrska praizvedba Šivičeve opere Samorog

Foto: Na fotografiji avtorice Darje Štravs Tisu sta solista Urška Arlič Gololičič in Robert Vrčon.

Zanimiva zgodba, v kateri se prepletata preteklost in sedanjost, nastaja pod glasbenim vodstvom Igorja Švare in z režijsko vizijo Vinka Möderndorferja

V SNG Opera in balet Ljubljana bomo v četrtek, 3. junija 2021, ob 19.30, premierno uprizorili slovensko opero Samorog skladatelja Pavla Šivica. Libreto je nastal po istoimenski dramski predlogi Gregorja Strniše. Srednjeveška zgodba, ki govori o nesmrtnosti in posameznikih s posebnimi psihološkimi profili, prinaša v tem času aktualno tematiko. S Samorogom se v gledališče vrača tudi kulture željno občinstvo.

"Ta scenska praizvedba opere je praznik za slovensko kulturo in ljubljansko Opero," se strinjata režiser Vinko Möderndorfer in umetniški direktor Opere Marko Hribernik. "Gre za srednjeveško zgodbo, ki govori o temah, ki so nesmrtne, o posameznikih, ki se izluščijo iz družbe, ki so posebni, iskreni in se ne želijo prilagajati oblasti. Televizijski zasloni, ki so del scenografije Branka Hojnika, so veliko oko nekoga, ki nas ves čas nadzira," pripoveduje Hribernik.

Šivicu, ki je z opero Cortesova vrnitev leta 1972 posegel v sam vrh domače operne ustvarjalnosti, so bile vedno blizu vsebine z moralno tematiko. Zanimale so ga izrazita simbolika, življenjske resnice, eksistenčni problemi in notranji svet njegovih junakov. "Skladatelj Šivic prevaja dramske značaje v zvok in jim s tem dodaja še večjo dramsko moč. Z zvočno sliko ustvari, česar dramsko gledališče ne zmore," strne režiser. Glasbeni vodja in dirigent Igor Švara, ki je Šivica vzljubil že v času študija, je opravil veliko delo. "Ko sem bil povabljen, da prevzamem premierno odrsko postavitev Samoroga, sem čutil dolžnost, da to sprejmem. Dolžnost do slovenske operne ustvarjalnosti in iz spoštovanja do skladatelja. Šivica si nikakor ne bi drznil popravljati, a treba je bilo urediti nekaj malenkosti v partituri in klavirskem izvlečku," je izpostavil maestro, ki si je pri sami izvedbi dovolil nekaj interpretacijske svobode.

Poustvarjalno svobodo si je pri gradnji lika Margarite privoščila tudi solistka, sopranistka Urška Arlič Gololičič. Pravi, da gre za težko in kompleksno zgodbo, ki potrebuje temeljito pripravo, zelo dobrodošlo je poznavanje drame. "Margarita v lepi pesmi pravi, da se naša dežela prekriva z večjo, nevidno ptičjo deželo in da so ptice tehtnice, ki jih držijo angeli. Zdi se mi, da avtor s temi besedami lepo in nevsiljivo opiše tisto nevidno, ki dela za nas in ne proti nam." Margarita ima sestro dvojčico Uršulo, ki jo bo poustvarila solistka, mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko.

Operni ansambel, zbor in orkester nadvse pozdravljajo vrnitev med občinstvo, ki je po uspešni jeseni ostalo pred zaprtimi vrati gledališča v času, ko smo želeli s Samorogom obeležiti 25. obletnico smrti skladatelja Pavla Šivica in 90. obletnico rojstva dramatika Gregorja Strniše. Tokrat bosta občinstvo v najlepšo dvorano SNG Opera in balet Ljubljana poleg premiere privabili še dve ponovitvi, 5. in 7. junija.

Zasedba vlog:

Margarita: Urška Arlič Gololičič

Uršula: Nuška Drašček Rojko

Bertram: Robert Vrčon

Dizma: Matej Vovk

Pincus: Andrej Debevec

Glasnik: Saša Čano

Rabelj: Tomaž Štular k. g.

Biriči: operni zbor

Plesalca: Gaj Rudolf, Gregor Guštin

Dirigent Igor Švara: "Samorog nedvomno spada med pomembnejša dela naše glasbene dediščine, hkrati pa je Strnišev libreto v Möderndorferjevi odrski postavitvi aktualen tudi v današnjem času."

Režiser Vinko Möderndorfer: "Zgodba Samoroga je izjemno aktualna. In seveda tudi posebno slovenska. Preprosto povedano: gre za mesto, ki ga oblega sovražnik. Mesto čuva legenda o samorogu. Vendar se sovražnik in napadalec mesta, zunanji sovražnik, v operi nikoli ne pojavi. O njem se govori, vendar ga ni, ne nastopi. Kot da ni pomemben. Kot da so si ga izmislili."

Opera v treh dejanjih Samorog je bila doslej izvedena zgolj za snemanje na Radiu Slovenija leta 1983, ansambel je takrat vodil dirigent Ciril Cvetko.

Utrinek z vaje si oglejte na spletni strani: https://www.opera.si/sl/pripravljamo-za-vas/pripravljamo-za-vas/202021/pavel-sivic-samorog/.


Več fotografij je dostopnih na spletni strani v zavihku Medijsko središče/Fotogalerija/Samorog. Geslo za dostop je SA.



***