O-STA

Philip Morris International: Nova študija razkriva, da se je uporaba ponarejenih cigaret v Evropski uniji skoraj podvojila, kar je spodbudilo rast skupne uporabe nezakonitih cigaret v letu 2020

Kontakt:
Martin Schatzky
Philip Morris International
Martin.Schatzky@pmi.com
+54 911 3828 4288

Philip Morris International: Nova študija razkriva, da se je uporaba ponarejenih cigaret v Evropski uniji skoraj podvojila, kar je spodbudilo rast skupne uporabe nezakonitih cigaret v letu 2020

Delež nezakonitih cigaret se je povečal za skoraj 0,5 odstotne točke na 7,8 % skupne uporabe v EU; PMI poziva k nadaljnjemu sodelovanju med javnim in zasebnim sektorjem

LOZANA, Švica - 24. junij 2021 - Philip Morris International Inc. (PMI) (NYSE: PM) poziva predstavnike javnega in zasebnega sektorja k skupnemu boju proti nedovoljeni trgovini, glede na novo poročilo, ki ga je pripravila družba KPMG, o uporabi in pretoku nezakonitih cigaret v 30 evropskih državah - v 27 državah članicah Evropske unije (EU) in ZK, na Norveškem in v Švici. Študija ocenjuje, da čeprav skupna uporaba cigaret še naprej pada, se je delež nezakonitih cigaret povečal za polovico odstotne točke na 7,8 % skupne uporabe v letu 2020, kar pomeni 34,2 milijarde uporabljenih cigaret v 27 državah članicah EU (EU27). Rast deleža nezakonitih cigaret - tj. pretihotapljenih in ponarejenih cigaret ter nezakonitih cigaret brez blagovne znamke - je spodbudila nesluten 87-odstotni porast uporabe ponarejenih cigaret. Davčna izguba vlad držav EU27 tako zdaj znaša približno 8,5 milijarde evrov.

Vsakoletna študija, ki jo je za PMI neodvisno opravila družba KPMG, je pokazala, kako je na uporabo zakonitih in nezakonitih cigaret vplivala pandemija covida-19, obdobja zaprtja in omejenega gibanja oseb znotraj EU v kombinaciji z zmanjšanjem cenovne dostopnosti. Poročilo ocenjuje, da se je leta 2020 skupna uporaba cigaret zmanjšala za 4,7 % na 438,8 milijarde v državah EU27, medtem ko so ukrepi, povezani z nadzorom meja zaradi pandemije covida-19, in omejitve potovanj vodile do strmega upada uporabe nedomačih cigaret, ki se je v letu 2020 zmanjšala za 18,5 % (11,9 milijarde cigaret). V študiji izpostavljajo tudi, da je upad skupne uporabe cigaret sovpadal z rastjo kategorije drobno rezanega tobaka v letu 2020, ki je enaka 6,0 milijardam enot cigaret.

Uporaba nezakonitih cigaret brez blagovne znamke in drugih ponarejenih cigaret se je zmanjšala glede na prejšnje leto, a ta upad je več kot izničila rast ponarejenih cigaret, uporaba katerih se je skoraj podvojila v letu 2020, torej na 10,3 milijarde ponarejenih cigaret s 5,5 milijarde v letu 2019. Ocenjujejo, da je to v prvi vrsti povzročila neslutena 609-odstotna rast na področju uporabe ponarejenih cigaret v Franciji, saj je uporaba ponarejenih cigaret samo v tej državi dosegla 6,0 milijard.

"Ključnega pomena je, da potrošnike zaščitimo pred ponaredki in da organi pregona, vlade in lastniki blagovnih znamk iz zasebnega sektorja, kot je naše podjetje, stopimo skupaj v boju proti nedovoljeni trgovini in jo izkoreninimo v Evropi in drugod," je dejal Alvise Giustiniani,podpredsednik Oddelka za preprečevanje nedovoljene trgovine. "Odprava nedovoljene trgovine je še posebej pomembna glede na preobrazbo podjetja PMI proti prihodnosti brez tobačnega dima in kot partnerji se moramo še naprej boriti proti vsem potencialnim grožnjam na področju nedovoljene trgovine, vključno s tistimi, ki ogrožajo naše nove izdelke. Upoštevanje zakonodaje in učinkovito kazensko preganjanje zločincev, ki z nedovoljeno trgovino ustvarjajo dobiček, je preprosto nujno."

Pogovori s predstavniki organov pregona, ki jih je v okviru študije opravila družba KPMG, nakazujejo, da kriminalne združbe vse bolj delujejo znotraj meja EU, saj naj bi bil velik delež nezakonitih cigaret brez blagovne znamke in ponarejenih cigaret proizveden v nezakonitih tovarnah znotraj EU. To dodatno potrjuje tudi vse večje število racij nezakonitih tovarn cigaret v več evropskih državah.

Razpoložljivost poceni, ponarejenih in nenadzorovanih cigaret na črnem trgu spodkopava prizadevanja za zmanjšanje razširjenosti kajenja in preprečevanje kajenja mladih. Če želimo, da PMI uspešno opravi svojo misijo in uresniči svet brez tobačnega dima, je nujno, da se nedovoljena trgovina izkorenini, kjer koli že obstaja. Da bi odpravili nedovoljeno trgovino s tobakom, PMI tesno sodeluje z raznovrstnimi organi pregona in zasebnimi akterji po vsem svetu, da bi odkril in ustavil ponarejanje in tihotapljenje.

Podjetje je pred kratkim napovedalo začetek tretjega kroga financiranja PMI IMPACT, svoje globalne pobude, ki podpira projekte tretjih oseb, katerih cilj je zmanjšati ali preprečiti nedovoljeno trgovino in spodbujati ekosistem javnih in zasebnih akterjev v boju proti mnogim oblikam nedovoljene trgovine.

Poleg svojih prizadevanj v boju proti nedovoljeni trgovini PMI še naprej znatno vlaga v nadzor dobavne verige v smislu preventivnih in zaščitnih ukrepov, vzpostavlja najsodobnejšo tehnologijo za sledenje izdelkov ter se ponaša s strogimi protokoli skrbnega preverjanja za vse svoje stranke in dobavitelje. Podjetje prav tako podpira predpise, kot je Protokol za odpravo nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki (Protokol FCTC), ter določbe o prepoznavanju in sledenju na podlagi direktive EU o tobačnih izdelkih.

Za več informacij o prizadevanjih podjetja PMI za preprečevanje nedovoljene trgovine obiščite StopIllegal.com.

O poročilu KPMG

Podroben pregled rezultatov in metodologije je na voljo tukaj.

Philip Morris International: Uresničevanje prihodnosti brez tobačnega dima Philip Morris International (PMI) je pionir preoblikovanja v tobačni industriji, katerega cilj je zagotoviti prihodnost brez tobačnega dima in končno nadomestiti cigarete z brezdimnimi izdelki v korist odraslih, ki bi sicer še naprej kadili, družbe, podjetja in njegovih delničarjev ter drugih deležnikov. PMI je vodilno mednarodno tobačno podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo cigaret, kot tudi brezdimnih izdelkov in z njimi povezanih elektronskih naprav, dodatkov ter drugih nikotinskih izdelkov na trgih zunaj ZDA. Poleg tega PMI Skupini Altria Group, Inc., za prodajo v ZDA na podlagi licence dobavlja različico svoje IQOS Platforme 1 in potrošni material z odobritvijo ameriške Uprave za hrano in zdravila v okviru dodatne prijave tobačnega izdelka pred dajanjem na trg (PMTA); ameriška Uprava za hrano in zdravila je poleg tega odobrila trženje različice IQOS naprave in potrošnega materiala kot tobačnega izdelka s spremenjenim tveganjem (MRTP), pri čemer je ugotovila, da je sprememba izpostavljenosti pri teh izdelkih primerna za spodbujanje javnega zdravja. PMI gradi prihodnost na novi kategoriji brezdimnihizdelkov, ki so, čeprav ne gre brez tveganja, veliko boljša izbira od nadaljevanja kajenja. Z večdisciplinarnimi zmožnostmi pri razvoju izdelkov, najsodobnejšimi zmogljivostmi in znanstveno utemeljitvijo je cilj PMI zagotoviti, da bodo njegovi brezdimni izdelki izpolnjevali želje odraslih potrošnikov in stroge zakonske zahteve. Portfelj brezdimnih izdelkov podjetja PMI zajema izdelke, ki se segrevajo in ne gorijo, ter nikotinske izdelke na osnovi izparevanja. Od 31. marca 2021 so brezdimni izdelki podjetja PMI na voljo za prodajo na 66 trgih v večjih mestih ali po vsej državi in PMI ocenjuje, da je približno 14,0 milijonov odraslih kadilcev po vsem svetu že prenehalo kaditi in prešlo na IQOS naprave. Za več informacij obiščite www.pmi.com in www.pmiscience.com.