O-STA

Slovenija namenila Pedru Opeki pomoč za revne na Madagaskarju

"Zelo sem vesel, da je slovenska Vlada slišala naš glas in je odprta za pomoč drugim državam v stiski in v potrebi, posebno v Afriki, kjer deluje več slovenskih misijonarjev. Zahvaljujem se slovenski Vladi za to humanitarno pomoč, ki jo nudi revnim družinam na Madagaskarju, ki jih je pandemija Covid-19 še bolj porinila na rob družbe in poslabšala njihovo stanje. Hvala tudi vsem Slovencem, ki nam pomagajo," je dejal misijonar Pedro Opeka, ki je v juliju 2021 v imenu revnih na Madagaskarju prvi prejel humanitarno pomoč preko 3-letnega strateškega partnerstva med Ministrstvo za zunanje zadeve RS / Slovenian Ministry of Foreign Affairs in Slovensko karitas.

V sklopu tega partnerstva sta Slovenska karitas in Ministrstvo za zunanje zadeve RS 12. julija 2021 podpisali pogodbo za 3-letni projekt preko katerega bodo krepili zmogljivosti slovenskih NVO na humanitarnem področju, tudi s povezovanjem z zasebnim sektorjem in zagovorništvom, še posebej v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, v konzorciju s SLOGA, platforma NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč.

Pogodbo so podpisali veleposlanik dr. Robert Kokalj, vodja sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, MZZ; veleposlanik Jožef Drofenik, generalni sekretar, MZZ; Jana Lampe, Karitas in Peter Tomažič, generalni tajnik, Karitas.

Pripravil: Janez Platiše
Foto: Izidor Šček in MZZ