O-STA

Slovenski lingvisti tokrat do brona

Ljubljana, 26. julij 2021 - Z zaključno slovesnostjo in podelitvijo odličij se je v soboto uspešno zaključila 18. Mednarodna lingvistična olimpijada (International Linguistics Olympiad 2021). Olimpijada je letos na daljavo potekala iz latvijskega Ventpilsa. Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sta dve štiričlanski ekipi dijakov in dijakinj lingvistične naloge reševali na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. V konkurenci 54 ekip sestavljenih iz 217 udeležencev in iz 34 držav, si je Matic Petek s I. gimnazije v Celju priboril bronasto odličje, Jan Malej z Gimnazije Koper pa častno omembo.

Na fakulteti je bil v torek na sporedu zelo zahteven šesturni individualni preizkus, v sredo pa so se ekipe pomerile še na štiriurni ekipni tekmi. Naše barve so zastopali še Marija Jezeršek (Gimnazija Želimlje), Katja Andolšek in Lenart Dolinar (Gimnazija Bežigrad), Katarina Grilj (SŠ Slovenska Bistrica), Ema Frančeškin (Gimnazija Nova Gorica) in Urška Končar (Škofijska klasična gimnazija). Ekipi je spremljala vodja ekipe in članica komisije ZOTKS, dr. Simona Klemenčič, medtem ko je Gabrijela Hladnik, članica mednarodne žirije, nadzorovala ostale sodelujoče.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Mija Kordež in Aljoša Seljak

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov in telefon:

mija.kordez@zotks.si, 01/425 07 75

aljosa.seljak@zotks.si, 031/660 378