O-STA

Večer opernih arij s Sonjo Jončevo

Festival Ljubljana predstavlja večer opernih arij, na katerem bosta v torek, 27. julija, na odru Kongresnega trga občinstvo navduševala operna diva, sopranistka Sonja Jončeva in tenorist Branko Robinšak. Pod vodstvom v Italiji rojenega dirigenta Francesca Ivana Ciampe bo z njima nastopil Orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Na koncertnem večeru bomo pod zvezdnatim nebom prisluhnili najlepšim Puccinijevim arijam in opernim duetom.

Festival Ljubljana obvešča, da bo na današnjem koncertu opernih arij z operno divo Sonjo Jončevo namesto tenorista Branka Robinšaka, ki je svoj nastop zaradi bolezni žal odpovedal, nastopil tenorist Martin Sušnik. Koncert bo izveden ob 21. uri na Kongresnem trgu, kot je načrtovano.

Sopranistka Sonja Jončeva k nam prihaja prvič. V Ljubljani se bo predstavila po nastopu v slavni Festivalni dvorani v Baden-Badnu, po koncertu v slovenski prestolnici pa bo gostovala na salzburškem festivalu in v veronski Areni. Po seriji spektakularnih prvencev v največjih svetovnih opernih hišah, kot so Metropolitanska opera v New Yorku, Kraljeva operna hiša v Londonu, milanska Scala, Bavarska državna opera in druge, je danes ena najbolj iskanih pevk svoje generacije in mednarodno poznana po vodilnih opernih vlogah. Med drugim so jo kritiki razglasili za najboljšo interpretko Violette v Verdijevi La Traviati po Marii Callas. Predlani je pod taktirko legendarnega Zubina Mehte debitirala tudi z orkestrom Berlinske filharmonije.

V preteklih letih je zmagala na številnih glasbenih tekmovanjih, med drugim je leta 2010 osvojila prvo mesto in posebno nagrado CultureArte na tekmovanju Operalia Plácida Dominga, ki je 8. julija s sopranistkama Sabino Cvilak in Saioo Hernández prav tako nastopil na 69. Ljubljana Festivalu. Poleg vznemirljivega glasu slavno operno pevko odlikuje tudi dobrodelnost. V lanskem letu je v sodelovanju s prestižno znamko Rolex, za katero je njena svetovna ambasadorka, izvedla koncertno serijo dogodkov, katere izkupiček je bil namenjen glasbenikom, ki so zaradi pandemije covida-19 doživeli izpad prihodka.

Z uspešno kariero se ponaša tudi tenorist Branko Robinšak, prvak SNG Opera in balet Ljubljana. Slovenski umetnik je v bogati solistični karieri nanizal veliko uglednih nastopov in vlog ter gostoval na različnih opernih in koncertnih odrih po svetu. Je redni gost Ljubljana Festivala, na katerem je nazadnje nastopil v lanskem letu kot Ismaele v Verdijevi operi Nabucco. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade, med drugim je leta 2011 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Dirigent Francesco Ivan Ciampa, ki bo vodil Orkester SNG Opera in balet Ljubljana redno sodeluje z najpomembnejšimi opernimi hišami in orkestri na svetu, njegov repertoar pa vključuje tako dela italijanske kot svetovne glasbene zakladnice.

Program:
Intermezzo "La Tregenda" iz opere Le Villi
Se come voi piccina" arija Anne iz opere Le Villi
Che gelida manina" arija Rodolfa iz opere La bohème
Si, mi chiamano Mimì" arija Mimì iz opere La bohème
O soave fanciulla" duet Rodolfa in Mimì iz opere La bohème
Intermezzo iz opere Sestra Angelika
Mario! Mario! Mario! ... Quale occhio al mondo" duet Tosce in Cavaradossija iz opere Tosca
E lucevan le stelle" arija Cavaradossija iz opere Tosca
Puccini: Vissi d'arte" arija Tosce iz opere Tosca / Tosca's aria from the opera Tosca
Intermezzo iz Opere Manon Lescaut
Donde lieta uscì" arija Mimì iz opere La Bohème
Giordano: Intermezzo iz opere Fedora
Puccini: "Un bel di vedremo" iz opere Madama Butterfly

Pričeli so se tudi že Mojstrski tečaji pod umetniškim vodstvom Branimirja Slokarja. Ta je poudaril, da se vsi glasbeniki z veseljem odzovejo njegovemu povabilu k sodelovanju, saj je Ljubljana Festival že dodobra uveljavljen med svetovnimi festivali. Mojstrski tečaj za violino vodi Latica Honda-Rosenberg, za kontrabas Božo Paradžik, za trobento Reinhold Friedrich, za tubo Roland Szentpali. Za violo bo mojstrski tečaj vodil Guy Ben-Ziony, za violončelo Jens-Peter Maintz, za klarinet Francois Benda, za oboo Emanuel Abbühl, za fagot Ole Kristian Dahl, za flavto Felix Renggli in za klavir Epifanio Comis.

Profesorji se bodo v sklopu Ljubljana Festivala predstavili na koncertih v Križevniški cerkvi, koncerti študentov mojstrskih tečajev pa bodo na Akademiji za glasbo.

Foto: Janez Platiše in Festival Ljubljana