O-STA

V petek v Celju gostuje operna akademija Pehlivanian s Seviljskim brivcem

Petkov večer v Celju bo v znamenju opere. Na Muzejskem trgu se bo ob 20. uri namreč predstavila operna akademija Pehlivanian s Seviljskim brivcem in bo eden od vrhuncev programa Poletje v Celju 2021.

Pehlivanian Operna akademija (POA) z Maestrom Georgeom Pehlivaniana vsako poletje pripravi eno celotno opero in slovenski javnosti omogoči ogled. Predstavitev priljubljenih oper širšemu občinstvu je eden od ciljev Maestra in s tem otrokom, mladostnikom, mlajšim in starejšim odprli vrata, da uživajo v "operni izkušnji" na domačih tleh.

Med operno predstavo bo občinstvo v enem večeru na odru videlo različne dirigente ter videlo in slišalo razlike med posameznimi dirigenti in njihovo komunikacijo s pevci in orkestrskimi glasbeniki. Javnost ima priložnost v enem večeru slišati več različnih pevcev, ki pojejo eno ali več posameznih opernih vlog.

Operna predstava se bo izvajala na prostem in v "koncertni različici", kar pomeni, da bodo pevci na odru stali pred orkestrom, brez kostumov in scenografije, kot se to dogaja v operni hiši. Običajno so vsi recitativi s čembalom pri izvedbi izpuščeni, tako da lahko občinstvo uživa le v glasbi, ki jo je skladatelj napisal za orkester in pevce.

Predstavo bo spremljal orkester Pehlivanian Opera Academy - zasebni orkester Maestra, ki je bil sestavljen posebej za njegovo poletno akademijo in ga sestavljajo najboljši mladi slovenski orkestrski glasbeniki.

Maestro George Pehlivanian je prisoten na mednarodni glasbeni sceni več kot 30 let. Dirigiranja se je učil od dveh najboljših svetovnih mojstrov, Pierra Bouleza in Lorina Maazla. Leta 1991 je kot prvi Američan zmagal na prestižnem tekmovanju dirigentov v Besanconu v Franciji. Do danes je sodeloval z več kot 300 orkestri in opernimi hišami ter mnogimi priznanimi umetniki. Med letoma 2005 in 2008 je bil prvi tuji šef dirigent Orkestra Slovenske filharmonije.

Seviljski brivec je komična opera G. Rossinija in je eno najpogosteje izvajanih del v operni literaturi. To lahko pripišemo čaru duhovite glasbe, polne dopadljivih melodij in značilnih vihravih ansambelskih finalov, arije pa so že zdavnaj postale paradne točke solistov.

Vstopnice so na voljo v Turistično informativnem centru Celje (Glavni trg 17) in Stari grad Celje ter na prodajnih mestih Eventima.

Nastopajoči:

Rosina: Nataša Trček
Conte: Uroš Dolšek
Figaro: Lovro Korošec
Berta: Anja Šinigoj
Bartolo: Marko Mandir
Basilio: Tomaž Štular

Dirigenti:
Daniel Perpiñán
Georgy Vasilenko
Pio Iozzi
Tilen Draksler