O-STA

Znani nominiranci za pesniško nagrado Fanny Haussmann 2021

Silhueta Fanny Haussmann

Izjava za javnost: Znani nominiranci za pesniško nagrado Fanny Haussmann 2021

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je že četrto leto zapored razpisal pesniško nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po prvi slovenski pesnici.

Odziv na razpis je bil tudi letos zelo dober, saj je prispelo 41 ciklusov pesmi s poljubno tematiko, delo 39 avtorjev. Sodelujoči avtorji prihajajo iz vse Slovenije, nekaj prispevkov je prišlo tudi od slovenskih pesnikov, ki živijo v tujini, kar pomeni, da je glas o pesniški nagradi prešel državne meje.

Strokovno komisijo so sestavljali: Lidija Koceli, slovenistka, Marija Končina, slovenistka, Cvetka Bevc, lanska prejemnica pesniške nagrade, in dr. Zoran Pevec, pesnik ter literarni kritik.

Na razpis je prispelo veliko zelo kvalitetnih ciklusov pesmi, tako da je bila odločitev za pet nominiranih razmeroma težavna. Ciklusi so motivno-tematsko precej raznoliki, za vse nominirane pesmi pa je značilna stilna uglajenost, uporaba sodobnega besedišča, natančnost upovedenih misli in dobra povezanost zunanje z notranjo formo," je v obrazložitvi zapisal član komisije dr. Zoran Pevec.

Žirija je za pesniško nagrado Fanny Haussmann nominirala 5 avtoric in avtorja: Petro Koršič, Sašo Pavček, Marušo Mugerli Lavrenčič, Milojko B. Komprej in Matjaža Pikala.

Nagrajenko oziroma nagrajenca bodo razglasili na podelitvi v Dvorcu Novo Celje v četrtek, 23. septembra 2021, ob 19. uri. Nagrado, ki znaša 1.000 EUR, podeljuje Občina Žalec.

Na dogodku bodo predstavili tudi novo številko revije za književnost in kulturo VPOGLED, ki jo ZKŠT Žalec izdaja že 17 let.

Več informacij: dr. Zoran Pevec, član strokovne komisije pesniške nagrade Fanny Haussmann in odgovorni urednik revije Vpogled, tel.: 041 809 693.