O-STA

68 mladih na UL FE odkriva svet elektrotehnike in sodobnih tehnologij

V ponedeljek, 16. 8., se je na Fakulteti za elektrotehniko začel že tradicionalni Poletni tabor inovativnih tehnologij, ki bo trajal vse do petka. Mladi od 4. razreda osnovne šole pa vse do 3. letnika srednje šole preko zanimivih in interaktivnih delavnic spoznavajo raznolik svet elektrotehnike in sodobnih tehnologij - programirajo računalniške igrice, izdelujejo robotske aplikacije, spoznavajo obogateno in virtualno resničnost ter razvijajo lastno AR in VR aplikacijo, izdelujejo solarni polnilec za mobilni telefon in še marsikaj zanimivega.

Namen poletnega tabora je mladim omogočiti dostop do sodobnih tehnologij in njihovo uporabo na praktičen, inovativen in zabaven način, ter jih spodbuditi k samostojnemu ustvarjanju izdelkov, ki jih bodo lahko uporabili tudi doma.

Pester izbor delavnic, kjer vsak najde nekaj zase

Na osmih tematskih delavnicah, ki so namenjene različnim starostnim skupinam, udeleženci pridobivajo novo znanje, ki ga bodo uporabili tudi v praksi, ob ustvarjanju realnih aplikacij in izdelkov. Omogočen jim je namreč dostop do znanj in tehnološke opreme, do katerih doma in v šoli nimajo dostopa.

Na delavnici LEGO viharniki ena skupina udeležencev snuje, gradi in programira avtonomne mobilne sisteme, ki bodo zmožni opraviti vnaprej predpisano nalogo. Na koncu se bodo s svojimi sistemi pomerili na prijateljskem tekmovanju. Druga skupina mladih se spoznava z robotiko - izdelujejo delujočo robotsko aplikacijo, ki jo bodo sprogramirali v mini sumo robota, s katerim bodo nato zadnji dan tekmovali na mini robo sumo turnirju. Udeleženci, ki jih zanima programiranje, pridobivajo znanje iz tega področja, uporabili pa ga bodo, ko bodo programirali svojo računalniško igrico. Na delavnici Od elektronov do zvezd mladi spoznavajo pojma sevanje in energija, s katerima se srečujemo v vsakdanjem življenju. Samostojno bodo izdelali detektor kovin in ga kalibrirali, s predhodnim fizikalnim znanjem in matematičnimi prijemi pa bodo simulirali tudi nastanek strele.

Zanimivih delavnic gotovo ne manjka. Mladi pa uživajo v tednu raziskovanja in odkrivanja različnih zakonitosti sveta elektrotehnike in sodobnih tehnologij.