O-STA

Pohod po hmeljski poti

Foto: Tone Tavčar

Zadnja avgustovska sobota je že tradicionalni datum Pohoda po hmeljski poti. Huda nevihta s točo je letos oklestila hmeljeva polja, a pohod, ki se tradicionalno odvija vsako zadnjo soboto v mesecu bo izveden, saj je namenjen spoznavanju tradicije hmeljarstva in pivovarstva v naši dolini.

Pridružite se nam v soboto, 28. avgusta 2021.

Ob pričetku pohoda vas pozdravita hmeljski starešina in princesa, ki na simbolni ravni predstavlja hmeljevo kobulo, v rokah pa drži hmeljarski škaf. Starešina pa predstavlja hmeljevo trto, njegov dodaten simbol pa je hmeljarski maček.

Start tradicionalnega pohoda je pri Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije.

Približno 14 km dolga ravninska pot vodi najprej do Dvorca Novo Celje, potem zavije med hmeljišča do Ribnika Vrbje, potem ob reki Savinji do Šempetra in Rimske nekropole, ki si jo lahko tudi ogledate. Tu zavije nazaj proti Žalcu, nazaj do Žalca in prve fontane piva na svetu: Fontane piv Zeleno zlato, kjer bo tudi cilj pohoda.

Na cilju vam bodo člani in članice Etnološkega društva Hmeljarska vas prikazali tudi obiranje hmelja na star način, za glasbo pa bo poskrbel Griški kvintet.

Na kratko o letošnjem pohodu:

prijazno vas vabimo, da se nam pridružite v soboto, 28. avgusta 2021, s startom med 8. in 9. uro (start pohoda v intervalih, po 10 oseb, z vodnikom).

Morda na pohodu naletite še na kakšno presenečenje.

V prijavnino 12,00 € je vključeno uporabno darilo, okrepčila ob poti, ogled Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, ogled Rimske nekropole, malica na cilju.

Udeležba na pohodu možna le s predložitvijo PCT (preboleli, cepljeni, testirani) dokazila.

Ob slabem vremenu prireditev odpade!