O-STA

Z baletom Dunajski večer sta Cankarjev dom in SNG Opera in balet Ljubljana ponovno združila moči

Ljubljana 24.8.2021 - O novi baletni predstavi, ki nastaja v koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana in Cankarjevega doma so na novinarski konferenci sodelovali: Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma, Staš Ravter, direktor SNG Opera in balet Ljubljana, Renato Zanella, koreograf in umetniški direktor baleta Opera in balet Ljubljana, dirigent Kevin Rhodes, plesalca Ana Klašnja in Lukas Zuschlag ter pianist Petar Milić.

Generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski je v uvodu poudarila, da je Cankarjev dom tik pred novo sezono ter da je koprodukcija z ljubljansko operno in baletno hišo čudovit predtakt v ta nov začetek. Dodala je še, da jo veseli, da sta Cankarjev dom in SNG OB Ljubljana ponovno združila moči in omogočila izvrstnemu ljubljanskemu baletnemu ansamblu in sodelavcem, da se preizkusijo v drugačnem ambientu, kot ga imajo v matični hiši. "Ko balet začasno zapusti svojo matično hišo in pride na oder Gallusove dvorane, je to drugačna in dodatna komponenta njihovemu ustvarjanju", je zaključila Uršula Cetinski. Direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter pa je poudaril, da smo s koprodukcijsko baletno predstavo po težkem obdobju "postavili nove temelje sodelovanja med obema kulturnima hišama".

Koreografiji Op 73 in Vsi na valček, ki sestavljata novo baletno predstavo Dunajski večer sta avtorski deli Renata Zanelle, ki je vodenje baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana prevzel januarja letos. Sodelovanje z ljubljanskim baletnim ansamblom mu je v veliko zadovoljstvo in z velikim veseljem pričakuje četrtkovo premiero. Priprave so bile intenzivne, koreograf pa pravi "plesalci so presegli moja pričakovanja v plesu, dinamiki, kreativnosti in prizadevnosti".

Ana Klašnja, solistka v prvi zasedbi je poudarila, da je predstava tehnično za plesalce izjemno zahtevna, koreografske prvine baletnega zbora pa so v povsem primerljive s solističnimi vlogami, tudi v igralskem smislu.

Solist Lukas Zuschlag, ki že vrsto let kot baletnik živi in deluje v Sloveniji, je dodal, da je kot Avstrijec v otroštvu odraščal z glasbo dunajskih valčkov. "Ta glasba mi je blizu, s to predstavo Dunajski večer se na nek način združujeta obe moji domovini

VIDEO UTRINEK: https://www.youtube.com/watch?v=snEbpMjj-E8

DUNAJSKI VEČER
Opus 73 / Vsi na valček
Koprodukcija: SNG Opera in balet Ljubljana, Cankarjev dom

Glasba: Ludwig van Beethoven, Johann Strauss, Johann Strauss mlajši, Josef Strauss in Gustav Mahler

Ansambel SNG Opera in Balet Ljubljana
Koreografija: Renato Zanella
Dirigent: Kevin Rhodes
Scenografija: Anne Marie Legenstein, Alexandra Burgstaller
Kostumografija: Anne Marie Legenstein, Alexandra Burgstaller, Olgica Gjorgieva

Premiera: 26. 8. ob 20. uri, Gallusova dvorana; pet ponovitev do 3. 9.2021.

Foto: Janez Platiše in Darja Štravs Tisu
Video: Janez Platiše