O-STA

Univerza v Novi Gorici sodeluje pri merilni kampanji Evropske vesoljske agencije na Zelenortskih otokih

SPOROČILO ZA JAVNOST

Nova Gorica, 1. september 2021

Septembra letos bodo raziskovalci Univerze v Novi Gorici, podjetja Haze Instruments d.o.o. in naš ekstremni pilot Matevž Lenarčič na Zelenortskih otokih sodelovali pri projektu JATAC (Joint Aeolus Tropical Atlantic Campaign), ki poteka v organizaciji Evropske vesoljske agencije (ESA). Drugi sodelujoči so še ameriška NASA, francoski CNRS, nemški DLR, grški NOA in Ciprski inštitut. Z meritvami v zraku in na tleh bodo preučevali natančnost satelitskih meritev, podnebne spremembe in uporabo vseh teh meritev v modelih Zemljinega ozračja.

Vodja raziskav slovenskega projekta je prof. dr. Griša Močnik, vodja Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici. Griša Močnik in Matevž Lenarčič bosta nad vzhodnim Atlantikom letela v času preletov satelitov, na različnih višinah 3-4 ure v radiju 500-600 km okrog otoka Sao Vicente.

Projekt je namenjen preučevanju atmosferskih razmer in merjenje lastnosti aerosolov pri transportu saharskega peska, črnega ogljika in drugih delcev preko Atlantika in vpliva na globalno podnebje. Inštrumenti bodo vgrajeni v letalih: DC-8 (NASA), dva Falcona 20 (CNRS in DLR) in slovenski Advantic - WT10 Research.

Poleg meritev z letali bodo merili tudi s tal z lidarji. Vse te meritve bodo služile kalibraciji lidarja na satelitu Aeolus, s katerim ESA meri hitrosti vetra po celem površju Zemlje in po različnih višinah. Rezultati meritev bodo objavljeni v znanstveni literaturi in bodo služili za validacijo meteoroloških in podnebnih modelov.

Dodatne informacije:

Andreja Leban, Stiki z javnostmi
T: 05 62 05 827, GSM: 040 266 058
E: andreja.leban@ung.si
Andreja Leban