O-STA

Amazon je skupaj z organizacijo The Nature Conservancy predstavil investicije v naravne rešitve za odstranjevanje ogljika v Braziliji

Projekt bo izveden v amazonskem deževnem gozdu, osredotočal pa se bo na pogozdovanje in regenerativne kmetijsko-gozdarske sisteme, hkrati pa bo spodbujal trajnostni lokalni gospodarski razvoj.

Amazon bo s pomočjo investicije poskušal odstraniti do 10 milijonov ton izpustov ogljikovega dioksida do leta 2050 - kar predstavlja eno leto trajajoče izpuste iz 2 milijonov avtomobilov.

SEATTLE - (BUSINESS WIRE) - V skladu s svojimi prizadevanji, ki podpirajo globalne rešitve za podnebno krizo, je Amazon (NASDAQ: AMZN) danes sporočil, da bo vzpostavil Pospeševalnik za kmetijsko-gozdarske sisteme in obnovo v sodelovanju s svetovno okoljevarstveno organizacijo Nature Conservancy. Pospeševalnik bo ustvaril bolj trajnosten vir prihodkov za tisoče lokalnih kmetov v brazilski zvezni državi Para v Amazoniji, hkrati pa bo obnovil avtohtone deževne gozdove ter se boril proti podnebnim spremembam, tako da bo zajemal in shranjeval ogljik na naraven način.

Medvladni odbor za podnebne spremembe meni, da bodo naravne rešitve igrale ključno vlogo pri izogibanju najhujših posledic podnebnih sprememb. Države in zasebni sektor lahko zmanjšajo ogljikove izpuste in odstranijo ogljik iz ozračja, tako da investirajo v potrebne naravne rešitve. Pospeševalnik za kmetijsko-gozdarske sisteme in obnovo je eden takšnih projektov odstranjevanja ogljika ter del Amazonove predanosti doseganju podnebne zaveze Climate Pledge, ki jo je podjetje oblikovalo skupaj z organizacijo Global Optimism. Podpisniki zaveze se zavežejo, da bodo dosegli neto ničelne emisije do leta 2040 - 10 let pred ciljem Pariškega sporazuma.

Amazon v sklopu svojih prizadevanj za dosego cilja zaveze Climate Pledge predvsem nadaljuje z inovacijami in investicijami v razogljičenje svojega poslovanja. Podjetje je kupilo sto tisoč električnih dostavnih vozil in je največji korporativni kupec tehnologij obnovljive energije na svetu. Amazon investira tudi v naravne rešitve, ki niso del njegove vrednostne verige, prek sklada Right Now Climate Fund, ki podpira Pospeševalnik in druge projekte, ki si prizadevajo obnoviti degradirana ozemlja, tako da omogočajo lažje preživetje za lokalne skupnosti in odstranjujejo ogljik iz ozračja. Hkrati pa si Amazon in njegovi partnerji prizadevajo zamejiti krčenje tropskih gozdov ter zmanjšujejo količino ogljikovih izpustov s pomočjo nedavno predstavljene pobude LEAF Coalition - sodelovanje javnega in zasebnega sektorja, ki poskuša zbrati vsaj milijardo ameriških dolarjev, da bi zaščitilo tropske gozdove po vsem svetu.

"Obnavljanje gozdov po svetu je ena najpomembnejših potez, ki jih lahko sedaj naredimo, da se začnemo soočati s podnebnimi spremembami, za uspeh pa bodo potrebne inovativne rešitve," je dejala podpredsednica oddelka za globalno trajnost pri Amazonu Kara Hurst. "Ponosni smo, da lahko predstavimo Pospeševalnik za kmetijsko-gozdarske sisteme in obnovo, ki je plod sodelovanja z organizacijo Nature Conservancy ter bo podpiral rešitve, ki v ospredje postavljajo visoko okoljsko integriteto in izjemne koristi za skupnosti. Amazon se veseli, da bo delil svojo strast za inovacije in finančno podporo ter tako izboljšal življenjske pogoje za lokalne skupnosti v Braziliji, hkrati pa bo pomagal ohraniti planet za prihodnje generacije."

"Znanost je zelo jasna, da so naravni sistemi ključni za zajemanje ogljika iz ozračja, najnovejše poročilo odbora IPCC pa to prav tako poudarja," je dejala Christiana Figueres, soustanoviteljica organizacije Global Optimism in nekdanja pristojna za podnebje pri Združenih narodih, ki je bila odgovorna za Pariški sporazum. "Zaščita obstoječih ekosistemov in obnova degradiranih območij bosta bistveni kot strategiji za blaženje posledic izpustov, še posebej v naslednjem desetletju ali dveh. Projekti, ki osvojijo ta cilj, hkrati pa pomagajo tako naravi kot lokalnim skupnostim, so neprecenljivi za dosego spremembe, potrebne za razvoj, ki bi presegel podnebno krizo. Bravo, Amazon in Nature Conservancy."

Amazonova začetna investicija v Pospeševalnik bo podprla tri tisoč kmetov ter obnovila približno dvajset tisoč hektarjev zemlje - površina, ki je približno enaka površini mesta Seattle - v treh letih ter tako odstranila do 10 milijonov ton ogljikovega dioksida iz ozračja do leta 2050.

Organizacija Nature Conservancy bo sodelovala z inštitutom World Agroforestry Centre in par drugimi lokalnimi organizacijami civilne družbe, da bi tako dosegla cilje Pospeševalnika ter pomagala majhnim kmetijam spremeniti degradirane pašnike v avtohtone gozdove in kmetijsko-gozdarske sisteme. Slednji bodo kmetom omogočili trajnostni vir prihodkov prek prodaje kakava in drugih pridelkov. Pospeševalnik bo hkrati preizkušal inovativne načine, kako zagotavljati podporo kmetom, spodbujati trg, da se usmeri v trajnostne gozdne pridelke, tudi s pomočjo digitalnih tehnologij, hkrati pa bo razvijal nove metodologije in satelitske tehnologije za merjenje in nadzor nad odstranjevanjem ogljika.

"Devet odstotkov površine tropskih gozdov po vsem svetu se nahaja v Pari, vendar pa se zvezna država sooča s še nikoli videno stopnjo krčenja gozdov, saj je v zadnjem letu izgubila 3300 akrov vsak dan," je dejala glavna izvršna direktorica podjetja Nature Conservancy Jennifer Morris. "V zadnjih 13 letih so bile majhne kmetije v Pari - ozemlje, kjer požigalništvo deluje kot edina možnost - odgovorne za v povprečju 40-odstotno krčenja gozdov na državni ravni. V zadnjih 20 letih je organizacija Nature Conservancy sodelovala z majhnimi kmetijami, voditelji v skupnostih, vladnimi uradniki in avtohtonimi prebivalci, da bi našla in uporabila rešitve, ki bi koristile vsem, kot je, na primer, kmetijsko-gozdarski sistem, ki zagotavlja blaginjo ljudem in naravi. To novo sodelovanje z Amazonom nam bo omogočilo, da zagotovimo sredstva in tehnično podporo, ki so potrebna za napredek tega programa. Hkrati pa bomo tako tudi dokazali, da so trgi regenerativnega kmetijsko-gozdarskega sistema in ogljika izvedljivi poslovni modeli za skupnosti v Amazoniji."

"Združiti moramo moči, da osvojimo cilj, ki je prav lahko cilj stoletja - razvoj naših gospodarstev in zaščita virov prihodka ljudi - medtem ko ohranjamo in obnavljamo gozdove," je dejal guverner zvezne države Para Helder Barbalho. "Zvezna država Para se je pripravljena loti tega izziva, naša strategija pa je jasno predstavljena v našem načrtu Amazonia Agora, ki nas zavezuje k cilju razogljičenja do leta 2036 prek omejitve krčenja gozda in spodbujanja obnove. Investicije v trajnostni kmetijsko-gozdarski sistem in pogozdovanje v Pari, kot so Amazonovi, so zelo dobrodošli. Ta pobuda bo občutno koristila brazilskim skupnostim, naravnim virom in biotski raznolikosti."

Za več informacij o Amazonovi predanosti trajnosti obiščite https://sustainability.aboutamazon.com.

O Amazonu

Amazon se ravna po štirih načelih: predanost strankam je bolj pomembna od tekmovanja s konkurenco, strast do inovacij, predanost poslovni izvrstnosti in dolgoročno razmišljanje. Amazon si prizadeva, da je podjetje, ki je najbolj predano strankam na svetu, najboljši delodajalec na svetu, in podjetje, ki nudi najbolj varno delovno okolje. Ocene strank, nakup z enim klikom, prilagojena priporočila, Prime, Fulfillment by Amazon, AWS, Kindle Direct Publishing, Kindle, program Career Choice, tablice Fire, Fire TV, Amazon Echo, Alexa, tehnologija Just Walk Out, Amazon Studios in zaveza Climate Pledge so le nekateri izdelki, ki jih je prvi predstavil Amazon. Za več informacij obiščite amazon.com/about in sledite @AmazonNews.

O Nature Conservancy

The Nature Conservancy je globalna naravovarstvena organizacija, predana varstvu življenjsko pomembnih voda in zemlje. Na podlagi znanosti ustvarjamo inovativne rešitve na terenu za najtežje izzive na svetu, da lahko narava in ljudje uspešno živijo skupaj. Ukvarjamo se s podnebnimi spremembami, ohranjamo zemljo, vode in oceane v neprimerljivem obsegu, zagotavljamo hrano in vodo na trajnosten način ter pripomoremo k bolj trajnostnim mestom. Aktivni smo v 72 državah in ozemljih, v 38 prek neposrednega naravovarstvenega učinka in v 34 prek sodelovanja s partnerji, uporabljamo sodelovalni pristop, ki vključuje lokalne skupnosti, vlade, zasebni sektor in druge partnerje. Če želite izvedeti več, obiščite www.nature.org ali nam sledite na Twitterju na @nature_press.

Izvirno besedilo je na voljo na businesswire.com na https://www.businesswire.com/news/home/20210902005314/en/

Veljavna verzija sporočila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoč in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.