O-STA

BSF 2021 Inovativne rešitve IoT za digitalno preoblikovanje

Bled, Ljubljana, München, 2. 9. 2021 - Heliot Europe s svojo hčerinsko družbo Heliot Slovenija je letos aktivno sodeloval na tradicionalnem Blejskem strateškem forumu (BSF 2021), osredotočenem na temo "Prihodnost Evrope".

Blejski strateški forum se je razvil v vodilno mednarodno konferenco v srednji in jugovzhodni Evropi, ki ponuja platformo za izražanje mnenj o sodobni družbi in njeni prihodnosti. Ne le v domačem prostoru, tudi v tujini si je pridobil ugled srečanja, na katerem v odprti izmenjavi udeleženci iščejo rešitve za gospodarske in družbene izzive. Tudi zato se foruma letos prvič udeležuje skupina Heliot Europe, največji ponudnik rešitev interneta stvari (IoT) na omrežju Sigfox 0G v Evropi. Skupina deluje v Švici, Nemčiji, Avstriji in Lihtenštajnu, od lani pa tudi v Sloveniji. Zgolj v desetih mesecih so v Sloveniji z omrežjem pokrili že 50 odstotkov ciljnega dosega, načrtovanega za obdobje 2021/22.

"Bled strateški forum je edinstvena priložnost za srečanja in povezovanje z regionalnimi in drugimi evropskimi deležniki, ki oblikujejo našo sedanjost in prihodnost. Tu vidimo tudi našo vlogo", pravi COO Heliot Europe Tomáš Pavliček in nadaljuje: "Digitalizacija je naš skupni izziv in tudi cilj - na vseh področjih gospodarstva, javnega delovanja in tudi zasebnega življenja. Imamo nove, inovativne, evropske rešitve, ki lahko pomagajo Evropi k hitrejšemu napredku in v tekmi za digitalno povezanost in konkurenčnost".

V Heliot Europe vidijo priložnost za sodelovanje tako v javnem, kot zasebnem gospodarskem sektorju. Tudi klasični, tradicionalni infrastrukturi, kot sta na primer pristaniška ali železniška dejavnost, omogočajo digitalizacijo. Ta je izjemnega pomena zlasti ko gre za čezmejno poslovanje, kjer evropske države še vedno nimajo med seboj poenotenih standardov in učinkovite čezmejne operabilnosti. Zato v Helito Europe močno podpirajo iniciativo Treh morij, kjer skupaj s partnerji zagotavljajo IoT rešitve od Baltika, prek Črnega morja do Jadrana. Strategija je torej jasna, zanjo so opredeljena tudi sredstva, z rešitvami pa skupina Heliot zagotavlja sodobne digitalne odgovore za načrtovane projekte.

"Na letošnjem forumu smo se osredotočili na digitalizacijo logistike in transporta, ki sta izjemnega pomena za učinkovito delovanje podjetij in njihovo tržno konkurenčnost, hkrati pa imata velik vpliv na naš prostor in na naše okolje. Poleg učinkovitega načrtovanja logistike, skrajševanja poti in časa, je pomembno zagotoviti sledljivost blaga in pošiljk v realnem času, potrebna je informiranost o tem, kaj se s pošiljkami dogaja, nujno je zagotoviti večjo učinkovitost z zmanjšanjem administrativnih opravil in obvladovanje stroškov. Imamo znanja in izkušnje konkretnih projektov, ki jih partnerjem lahko kot skupina ponudimo v obliki inovativnih rešitev za digitalno preoblikovanje njihovega logističnega in transportnega sektorja. Naše prednosti so v energetski učinkovitosti povezljivosti, v konceptu 0G, v napravah, ki imajo dolgo življenjsko dobo in v trajnostnem pristopu", zaključi Tomáš Pavliček.

O HELIOT Europe
Heliot Europe je ekskluzivni operater globalnega omrežja Sigfox 0G v Nemčiji, Švici, Avstriji, Sloveniji in Lihtenštajnu. To postavlja Heliot Europe na mesto največjega operaterja omrežja 0G v Evropi. Največji delničar Heliot Europe je luksemburško investicijsko podjetje Cube Infrastructure Managers, specializirano za upravljanje evropskih infrastrukturnih skladov. Heliot Europe je tudi ustanovni član Združenja Združenih narodov 0G, mednarodnega združenja operaterjev omrežij 0G, ki trenutno združuje več kot 55 omrežnih operaterjev po vsem svetu.

S tehnologijo Sigfox 0G Heliot Europe ponuja čezmejno, brezhibno in uporabniku prijazno, stroškovno in energetsko učinkovito omrežje ter podpira podjetja pri nadaljnji pretvorbi njihovega poslovnega modela, kot so sledenje in spremljanje izdelkov oz. kakršnih koli vrednosti podjetja in upravljanje dobavne verige, v digitalne rešitve. Nizkofrekvenčna radijska tehnologija je tudi stroškovno učinkovita alternativa obstoječemu ozkopasovnemu "Narowband Internet of Things" (NBIoT). Poleg tega imajo stranke dostop do globalnega ekosistema Sigfox 0G s skoraj 1000 senzorji in orodji za analizo za zbiranje in vrednotenje njihovih podatkov. Dodatne informacije na: www.heliotgroup.com.

Foto: Heliot Europe