O-STA

Vodilni v regiji - v bolnišnici Acibadem Sistina sanje postanejo resničnost

Z najnovejšimi tehnologijami na področju IVF oz. postopka zunajtelesne oploditve in po 20 letih izkušenj ter predanosti je Center za pomoč pri razmnoževanju makedonske klinične bolnišnice Acibadem Sistina postal vodilni v tem delu Evrope. V zadnjih dveh letih je Center obiskalo več kot 45 tisoč oseb. Zahvaljujoč dokazani vrhunski ekipi ginekologov, embriologov in andrologov je uspešnost Centra na ravni vrhunskih centrov postopka zunajtelesne oploditve (IVF) in znaša več kot 80 odstotkov.

Center je opremljen z embriološkim laboratorijem (laminirane mize, mikromanipulatorji, stereo in invertni mikroskopi, inkubatorji, oprema za krioprezervacijo jajčnih celic, zarodkov, semenčic, tkiv testisov in tkiva jajčnikov) ter najsodobnejšo tehnologijo za sodobno opremo. "Vse pomožne in reproduktivne tehnike se izvajajo v Centru za asistirano reprodukcijo, za postopke IVF pa ni starostne omejitve. Med postopke sodijo IVF, ICSI, TESE, TESA, krioprezervacija (zamrzovanje) jajčec, sperme, zarodkov, tkiva testisov in tkiva jajčnikov, intrauterina oploditev, metoda PICSI, pa tudi zamrznitev vitrifikacije zarodkov in jajčnih celic. Postopek implementacije zarodka v maternico v naših ambulantah izvajamo s pomočjo najsodobnejšega laserja za asistirano izvalitev," je poudaril predstojnik oddelka IVF v Acibadem Sistina dr. Slobodan Lazarevski.

Darovalci so anonimni

Makedonski pravni predpisi za umetno oploditev so skupaj z najmodernejšo in najsodobnejšo opremo, ki jo ima Acibadem Sistina, med najbolj liberalnimi v regiji in tudi širše. Skladno z zakonodajo o oploditvi z biomedicinsko pomočjo je dovoljeno darovanje semenčic, jajčec in zarodkov. Acibadem Sistina sodeluje z največjo evropsko banko jajčnih celic First Egg Bank, ki je del priznane specializirane bolnišnice za IVF Intersono v Ukrajini. Banka ima več kot 200 donatorjev, starih od 18 do 36 let. Bolnišnica aktivno sodeluje tudi z največjo licencirano banko sperme, dansko CRYOS, ki daruje donatorski material v več kot 100 držav po vsem svetu. Darovalci so običajno anonimni, banka ne razkrije identitete darovalca. Ponuja tudi osnovne profile, kjer lahko izberete barvo oči, lase, višino ali težo darovalca. Kandidati opravijo presejanje, genetsko testiranje in testiranje na spolno prenosljive bolezni.

Skladno z makedonskimi zakonskimi predpisi lahko potomce zagotovijo ženske brez partnerja, zakon pa ne predvideva omejitve starosti žensk za umetno oploditev. Ena najstarejših, ki se je odločila za umetno oploditev v Acibadem Sistina in na splošno v Makedoniji, je 53-letna Ristana Georgieva. Po dolgoletnih poskusih zanositve in več neuspešnih osemenitvah sta z možem Vančom danes presrečna starša dojenčkov Stefana in Stefanije, ki sta bila rojena v 35. tednu nosečnosti. V skladu z zakonom o biomedicinski oploditvi je dovoljeno tudi posmrtno oploditev z ohranjeno spermo, nadomestno materinstvo pa je možno le, če imata oba partnerja makedonsko državljanstvo.

Zanositev v poznejšem življenjskem obdobju

"Jajčne celice je mogoče zamrzniti tudi z uporabo socialnega zamrzovanja. Ta metoda se uporablja, če želi ženska odložiti nosečnost, hkrati pa ohraniti kakovostna jajčeca. Možnost preživetja jajčnih celic z vitrifikacijo je od 90 do 97 odstotkov. Postopek poveča možnosti ženske, da zanosi pozneje v življenju s pomočjo zdravih in mladih jajčec, če jih odloži prej v življenju. Na ta način lahko potomce zagotovijo ženske brez partnerja, s posebnimi poklici (športnice, manekenke), ženske, ki so izpostavljene škodljivim vplivom v delovnem okolju, tiste, ki so bile podvržene kirurški resekciji jajčnikov, in tiste, ki imajo družinsko nagnjenost do zgodnje menopavze," je opisal dr. Lazarevski. Postopek je neboleč in se izvaja pod kratkotrajno anestezijo, jajčeca se takoj zamrznejo v tekočem dušiku pri temperaturi -196 stopinj Celzija in proces staranja se ustavi. Tako lahko zamrznjena jajčeca shranite za več kot 10 let.

Zamrzovanje jajčnih celic je sicer uspešnejše, če se izvede prej. Moč oploditve se zmanjša pri starosti nad 35 let. Postopek ni priporočljiv za ženske, starejše od 40 let. Vsaj 10 in optimalno od 15 do 20 jajčec, ki so pridobljena za krio konzerviranje, je vrednost, ki daje resnične možnosti za nosečnost. Za dosego tega števila pa je potrebno izvesti več kot eno zdravljenje. Možnost, da bi dobili 10 otrok iz 10 zamrznjenih jajčec je 40-odstotna, iz 12 jajčec je možnost 60-odstotna, če pa je zamrznjenih 20 jajčec, pa je 90-odstotna možnost.

Varna rešitev za moško neplodnost

Tretjina vseh primerov neplodnosti prizadene moško populacijo. Revolucionarni kirurški poseg Micro TESE se uporablja za odkrivanje semenčic pri moških z azoospermijo in se izvede z odstranitvijo manjšega dela testisnega tkiva, iz katerega se spermija pridobi, medtem ko je bolnik pod anestezijo. Ta napredna tehnika omogoča, da se biopsija osredotoči na najboljše dele, s čimer se poveča možnost odkrivanja semenčic. "Možnost odkritja sperme s postopkom Micro TESE je večja od 60 odstotkov. To je dvakrat več možnosti za odkrivanje semenčic kot z biopsijo igle in nemikrokirurško biopsijo, ki jo izvajajo urologi. Mikro TESE se lahko izvede kot diagnostični postopek. Če odkrijemo semenčice, jih lahko zamrznemo, nato sledi metoda ICSI, ki uspešno zdravi tudi najhujšo moško neplodnost," je še dodal predstojnik oddelka IVF.