O-STA

Skupina Abu Dhabi Ports Group in francosko podjetje CMA CGM objavila sporazum o naložbi 570 milijonov dirhamov v nov terminal v pristanišču Khalifa

  • V skladu s 35-letno koncesijsko pogodbo bo najsodobnejši terminal z začetno zmogljivostjo 1,8 milijona TEU odprt leta 2024.

  • Pristanišče Khalifa bo tako postalo regionalno vozlišče za tri od štirih največjih svetovnih ladjarskih družb

ABU DABI, Združeni arabski emirati--(BUSINESS WIRE)-- Skupina Abu Dhabi Ports Group, glavni posrednik na področju logistike, industrije in trgovine v regiji, in francoska družba CMA CGM Group, vodilna svetovna skupina na področju pomorskega transporta in logistike, sta napovedali podpis 35-letne koncesijske pogodbe.

To sporočilo za javnost vsebuje večpredstavnostne vsebine. Celotno sporočilo si oglejte tukaj: https://www.businesswire.com/news/home/20210909005619/en/

Šejk Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, član izvršnega sveta in predsednik izvršnega urada mesta Abu Dabi, na srečanju z uradniki družb AD Ports Group in CMA CGM Group ob podpisu koncesijske pogodbe. (Foto: AETOSWire)

V skladu s sporazumom bo v pristanišču Khalifa vzpostavljen nov terminal v sklopu prvega polavtomatiziranega kontejnerskega pristanišča v regiji, ki ga bosta upravljala skupno podjetje v lasti hčerinske družbe CMA CGM, CMA Terminals (70% delež), in AD Ports Group (30% delež). Partnerja naj bi za projekt namenila približno 570 milijonov dirhamov (AED), oziroma približno 154 milijonov USD.

Najsodobnejši nov terminal in rast pristanišča Khalifa

Gradnja novega terminala se bo začela leta 2021, dokončan pa naj bi bil leta 2024.V prvi fazi bo začetna dolžina pomola 800 metrov, letna zmogljivost pa je ocenjena na 1,8 milijona TEU. Skupina AD Ports Group bo odgovorna za številna podporna pomorska dela in razvoj infrastrukture, kar vključuje do 1.200 metrov dolg obalni zid, 3.800 metrov dolg valobran, v celoti zgrajeno železniško ploščad in 700.000 kvadratnih metrov dvorišča terminala.

Terminal bo družbi CMA CGM zagotovil novo regionalno vozlišče in ji omogočil razvoj ponudbe storitev med Abu Dabijem in južno Azijo, zahodno Azijo, vzhodno Afriko, Evropo in Sredozemljem, Bližnjim vzhodom in indijsko podcelino.

S to veliko naložbo francoska družba CMA CGM kot vodilni svetovni upravljavec terminalov nadaljuje svojo globalno strategijo širitve. Skupina trenutno upravlja 49 pristaniških terminalov v 27 državah prek svojih hčerinskih družb CMA Terminals in Terminal Link.

Pristanišče Khalifa kot središče za tri od štirih največjih svetovnih ladjarskih družb.

Skupina CMA CGM je tretja od štirih največjih svetovnih ladjarskih družb, ki je združila moči s skupino AD Ports, vodilnim posrednikom v regiji na področju trgovine, logistike in industrije. Sporazum potrjuje položaj pristanišča Khalifa kot enega od redkih velikih pristanišč na svetu, ki predstavlja vozlišče za kar tri najpomembnejše svetovne ladijske prevoznike in s tem pomemben del svetovne pomorske trgovine, ki povezuje najrazličnejše trge od vzhoda do zahoda.

CMA CGM, zvest partner gospodarstva ZAE

Geografska lega Združenih arabskih emiratov in Abu Dabija v središču mednarodnih trgovinskih poti skupini CMA CGM omogoča izvajanje strateških razvojnih načrtov, krepitev položaja v Perzijskem zalivu in zagotavljanje najboljših storitev za zadovoljitev potreb strank. Skupina CMA CGM, ki je v ZAE prisotna že 15 let, zaposluje približno 450 ljudi v 10 podružnicah, ki strankam zagotavljajo vrhunske storitve na področju pomorskega transporta in logistike. Skupina tako ZAE povezuje s svetom s trinajstimi ladijskimi prevozi na teden v devet različnih pristanišč.

Falah Mohamed Al Ahbabi, predsednik skupine AD Ports, je dejal: "Eden od ključnih dejavnikov, ki so močno prispevali h gospodarski rasti Abu Dabija in ZAE, je naše stabilno gospodarsko okolje, ki je primerno za tuje naložbe. S pomočjo spodbud za prosto območje in poslovno sodelovanje, ki tujim podjetjem pomagajo pri enostavni vzpostavitvi prisotnosti v državi, so ZAE postali ključna naložbena destinacija za številne vodilne svetovne akterje, ki želijo razširiti svoj vpliv na Bližnjem vzhodu. Ta prelomni sporazum s skupino CMA CGM je odličen primer teh nenehnih prizadevanj in bo znatno pospešil razvoj trgovine in industrije v ZAE in širše."

"Pričakujemo, da bodo zmogljivosti objekta in dodatne povezave z drugimi uglednimi pristaniškimi destinacijami spodbujale naložbe v lokalna podjetja in naša industrijska območja, pospešile razvoj ključnih sektorjev, kot sta proizvodnja in logistika, ter povečale povpraševanje po delovni sili. Poleg tega se bo povečal tudi obseg trgovanja v našem pristanišču in pospešil gospodarski razvoj ZAE. Ta sporazum nam bo pomagal uresničiti naše dolgoročne ambicije, da postanemo operater pristanišč, industrije in logistike, ki sodi med deset največjih na svetu, in sicer s povečanjem zmogljivosti in rasti v regiji in širše. Skupno podjetje pod vodstvom CMA Terminals pa bo po naših predvidevanjih v naslednjih petih letih spodbujalo nadaljnji razvoj industrijske cone Khalifa Abu Dhabi (KIZAD) in hkrati pomembno prispevalo k nacionalnemu BDP."

Mohamed Juma Al Shamisi, generalni direktor skupine AD Ports Group, pa je dejal: "Z novim kontejnerskim terminalom v pristanišču Khalifa, ki ga bo upravljalo skupno podjetje, ustanovljeno v sodelovanju z družbo CMA Terminals, se odpira novo poglavje v prizadevanjih naše organizacije, da postane ključni posrednik na področju svetovne trgovine, mesto Abu Dabi pa pridobiva vse bolj ključen položaj kot regionalno in mednarodno središče pomorske trgovine."

"S priključitvijo še ene vodilne svetovne ladjarske družbe bo pristanišče Khalifa postalo regionalno središče za tri od štirih največjih ladjarskih družb na svetu, kar bo ustvarilo nove priložnosti za odprtje poti do novih trgov v Evropi, Afriki, Zahodni Aziji in Južni Aziji. Pričakujemo, da bo prisotnost ladijskega terminala, ki bo neposredno povezan s prav tako nastajajočim železniškim terminalom pristanišča Khalifa, pospešila trgovinske tokove v ZAE in iz njih, hkrati pa bo spodbudila stranke skupine CMA CGM, da tudi one razmislijo o vzpostavitvi prisotnosti v Abu Dabiju."

Rodolphe Saadé, predsednik skupine CMA CGM, je dejal: "Ambiciozni projekt, ki ga danes začenjamo v Abu Dabiju, predstavlja pomemben mejnik v razvojni strategiji družbe CMA CGM v tej regiji."

"Novi najsodobnejši terminal bo prispeval k okrepitvi položaja pristanišča Khalifa kot vodilnega svetovnega vozlišča in k spodbujanju gospodarstva v regiji, saj bo pospešil trgovinske tokove v Abu Dabi in iz njega. Prav tako bo naši skupini omogočil širitev ladijskega in logističnega omrežja v regiji, kjer vidimo veliko možnosti za rast."

Za ogled videoposnetka o sporazumu obiščite: https://youtu.be/hvW0sgIOonY.

O skupini AD Ports Group:

Za več informacij obiščite: adports.ae

Twitter @AbuDhabiPorts

LinkedIn: linkedin.com/company/abudhabiports

Instagram: instagram.com/AbuDhabiPorts

Facebook: facebook.com/AbuDhabiPorts

O družbi CMA CGM

Sledite skupini CMA CGM na:

https://twitter.com/cmacgm

https://www.linkedin.com/company/cma-cgm

https://www.facebook.com/cmacgm

http://instagram.com/cmacgm/

https://www.youtube.com/channel/UCAMAVVaqikbzeE3znzw6lVQ

*Vir: AETOSWire

Oglejte si izvirno različico objave na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210909005619/en/

Veljavna verzija sporočila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoč in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.