O-STA

Poslovil se je veliki dirigent Loris Voltolini

Foto: Loris Voltolini Avtorica fotografije: Darja Štravs Tisu

Ljubljana, 13. 9. 2021

V 67. letu starosti nas je zapustil dirigent SNG Opera in balet Ljubljana Loris Voltolini. V svojem bogatem repertoarju je poustvaril več kot šestdeset oper, dirigiral je številne koncerte doma in v tujini. Od velikega glasbenika se bodo poslovili v rodnem Splitu v krogu družine.

Svojo glasbeno pot je rojen Splitčan Loris Voltolini začel na Glasbeni akademiji v Zagrebu, kjer je končal študij dirigiranja in klavirja. Poklicno pot je začel leta 1980 kot dirigent Opere HNK v Splitu, kjer je ostal do leta 1990. V tem mestu je bil tudi vodja in dirigent komornega zbora HNK ter komornega zbora Ivan Lukačić. Med letoma 1991 in 1995 je bil vodja dirigent Opere HNK v Zagrebu, od leta 1994 do 1995 pa umetniški direktor in vodja dirigent Opere HNK na Reki. V SNG Opera in balet Ljubljana je bil kot gostujoči dirigent angažiran od leta 1990, 19. junija 1996 pa se je v omenjenem gledališču, ki ga je nosil v srcu do poslednjega dneva, redno zaposlil.

Voltolinijev repertoar obsega več kot 60 opernih in baletnih del, koncertni pa mnoge oratorije, simfonije ter številna druga dela za orkester. Sodeloval je na mnogih festivalih doma in v tujini. Kot dirigent je sodeloval s HNK Split, HNK Zagreb, HNK Reka, z zagrebškim filharmoničnim orkestrom, s Slovensko filharmonijo, z orkestrom Filharmonije iz Seville, s Simfoničnim orkestrom Hrvaškega radia, z orkestroma Dubrovniškega poletnega festivala in salzburškega Mozarteuma ter z mnogimi drugimi. Gostoval je v Italiji, Španiji, Avstriji, Makedoniji, Južni Koreji in na Japonskem.

Na svoji bogati umetniški poti je maestro Loris Voltolini pustil velik pečat. Bil je muzikalen, vsakemu glasbenemu delu je dodal svoja dalmatinski šarm in igrivost. Bil je vzor številnim umetnikom in vir brezmejne ustvarjalne energije, ki jo bo pogrešal tudi njegov umetniški ansambel ljubljanske Opere. Puccinijeva Tosca je bila poslednja opera, pod katero se je podpisal junija letos. Nocoj pa bodo omenjeno predstavo pod vodstvom gostujočega dirigenta Hirofumija Yoshide posvetili maestru v spomin.