O-STA

GCC prejemnica visoke Evropske nagrade za inovativno poučevanje

GIMNAZIJA CELJE - CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Gimnazija Celje - Center je z Erasmus+ projektom Uvajanje inovativnih učnih okolij postala ena izmed štirih slovenskih prejemnic Evropske nagrade za inovativno poučevanje v kategoriji splošno srednješolsko izobraževanje

Evropska nagrada za inovativno poučevanje se na pobudo Evropske komisije v letu 2021 podeljuje prvič. Cilji nagrade so počastiti dosežke učiteljev in šol ter izraziti priznanje za njihovo delo, opredeliti in spodbujati izjemne prakse poučevanja in učenja ter poudariti pomen programa Erasmus + za evropsko sodelovanje učiteljev in vzpostavitev evropskega izobraževalnega prostora. 16. 9. 2021 so na spletni podelitvi razglasili prve štiri slovenske zmagovalce in v kategoriji splošnih srednjih šol je nagrado prejela Gimnazija Celje - Center (GCC), med vrtci je bil nagrajen Vrtec pri OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, med osnovnimi šolami OŠ Bistrica ob Sotli, med strokovno-poklicnimi šolami pa Srednja zdravstvena šola Ljubljana. GCC je nagrado, ki bo vsako leto tematsko osredotočena (tokratna tema je učenje na daljavo in kombinirano učenje) prejela za projekt Uvajanje inovativnih učnih okolij, ki so ga na šoli v sodelovanju s partnerji iz Nemčije, Španije, Portugalske, Finske in Madžarske izvajali med leti 2017 in 2019.

Projekt je bil namenjen raziskovanju širših učnih okolij, zlasti učnim aktivnostim in projektom, ki podpirajo sodelovalno in izkustveno učenje in ki jih šole pripravljajo v sodelovanju s partnerskimi organizacijami iz lokalnega, nacionalnega in mednarodnega prostora. Eden najvidnejših rezultatov tega projekta je bila velika razstava o matematiki, ki so jo v Celju pripravili v sodelovanju z muzejem Mathematikum iz Gießna (Nemčija) in Otroškim muzejem Hermanov Brlog v Muzeju novejše zgodovine Celje. S projektom so pomembno posegli tudi v področje organizacije dela na šoli, konceptov domačega in projektno-raziskovalnega dela, ki je podprlo nadgradnjo obstoječih in pripravo novih interdisciplinarnih tematskih sklopov na področju izbirnih predmetov za dijake gimnazijskih programov. Ob tem pa je projekt tudi dodatno podprl prizadevanja šole za večje povezovanje med formalnim in neformalnim izobraževanjem.

Na GCC mednarodno sodelovanje predstavlja pomemben del razvojnih načrtov, šola pa je tudi nosilka akreditacije Erasmus + za obdobje 2021-2027 in prejemnica Cmepiusove nagrade Jabolko kakovosti za mednarodna sodelovanja. Trenutno na GCC poteka 6 projektov programa Erasmus +, šola je tudi članica konzorcijev 3 ESS projektov in 1 projekta programa Creative Europe. Ravno v teh dneh se na Finskem mudi delegacija dijakov in učiteljev projekta Students on the move, strateškega partnerstva ključnega ukrepa 2, ki je namenjeno spodbujanju zdravega življenjskega sloga in raziskovanju telesne aktivnosti v povezavi s kognitivnimi procesi učenja. Septembra in oktobra bodo učitelji z GCC odpotovali na senčenja na delovnih mestih v Nemčiji, Španiji in na Kanarskih otokih, in sicer pod okriljem projekta Učenje z izkušnjami, konec septembra pa bo v turški Konyi potekalo srečanje partnerjev projekta YESSS, namenjenega razvoju podjetnostnih kompetenc pri dijakih in učiteljih.

PRILOGA: Fotografija udeležencev mobilnosti na Finsko - projekt Students on the move, september 2021 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si