O-STA

V Kranjski gori "V BABI" so odprli novi viseči most

Kranjska gora, 9.10.2021 - Most je tisto, kar združuje, povezuje to, kar je oddaljeno. Povezuje dva bregova reke, zemeljski in nebeški svet. Graditi most pomeni vzpostaviti povezavo, ustvarjati vezi, utreti pot, po kateri lahko hodimo. Z novim visečim mostom "v Babi" je ponovno vzpostavljena pešpot med Kranjsko Goro in območjem Jasne brez, da bi se sprehajali ob prometni Vršiški cesti.

Območje jezera Jasna je bilo že od nekdaj priljubljeno zbirališče, še iz časa letoviščarstva. Domačini, postavni mladeniči, ki so v dopoldanskem času upravljali različne vrste del so se ob večerih "ugvantali" in se odšli zabavat v Jasno, kjer je za dobro vzdušje skrbela živa glasba. Pogostokrat se je zgodilo, da so kakšno dekle "letoviščarko" odpeljali na območje v bližini novo postavljenega visečega mostu tako imenovano klopco ljubezni in ji kaj prijetnega šepetali na uho ter se tako umaknili pred radovednimi pogledi domačinov in ostalih obiskovalcev. Tako se je tega območja prijelo ime "Ostrvu ljubavi".

Z otvoritvijo visečega mostu "v Babi" nekako ponovno oživljamo to območje. Tibetantska vrv namreč povezuje sprehajalno pot po osamelcu v zaplavnem prostoru hudournika, imenovanem tudi Baba z obstoječo potjo na strmi levi brežini hudournika.

Še nekaj tehničnih podatkov o visečem mostu:

Razpon tibetantske vrvi znaša 30 m in poves 1,4 m
Na obeh brežinah je most sidran s pomočjo pasovnih sider
Gradnja se je začela novembra 2020, končala pa junija 2021
Izvajalo jo je podjetje Kaskader d.o.o. iz Idrije
Investicija je znašala cca 38.500 EUR brez DDV

Foto: TD Kranjska gora