O-STA

Slovenska premiera veličastne simfonije Turangalîla

V sredo, 20. oktobra, bomo z Orkestrom Slovenske filharmonije doživeli slovensko premiero ene najmogočnejših skladb 20. stoletja. Francoski skladatelj, organist, pianist, teoretik in pedagog Olivier Messiaen je v svojem izjemnem opusu napisal tudi simfonijo, imenovano Turangalîla. Naročil jo je Bostonski filharmonični orkester. Nastajala je med letoma 1946 in 1948, krstno izvedbo leta 1949 pa je dirigiral mladi Leonard Bernstein. Messiaen je s to glasbo v nadrealističnem jeziku glasbenih simbolov slikal motive Tristana in Izolde, ljubezni in smrti, stvarjenja in uničenja. Skladba vzneseno poje o ritmu ustvarjalne energije narave in človeka. Pričara nam galaktične zvočne pejsaže, v katerih se prelivajo zdaj napete, zdaj nežne zvočne barve. Skladatelj je v tistih letih gojil močna ljubezenska čustva do izvrstne mlade pianistke Yvonne Loriod, ki je kasneje postala njegova življenjska sopotnica. Mit o Tristanu in Izoldi je tematiziral še v dveh drugih skladbah iz tistega časa. To sta Harawi za sopran in klavir ter Pet refrenov za zbor.

Orkestrski zvok v Turangalîli kipi od ljubezenske strasti, od zvočnih prizorov uničevalnih sil narave in zlate svetlobe, ki slika nebeško srečo. Messiaen je bil goreče verujoč kristjan, ki je tuzemsko življenje dojemal kot odsev božje ustvarjalne energije. Turangalîla je izraz, sestavljen iz besed iz indijskega sanskrta, lîla pomeni ljubezen in hkrati igro ustvarjalnih in uničevalnih energij, turanga pomeni čas, pa tudi gibanje in ritem. Naslov torej odseva romantično napetost med ljubeznijo in smrtjo. To duhovno energijo je čudovito izpovedal tudi naš pesnik Alojz Gradnik v pesmi Eros-Tanatos. Turangalîla je torej slavospev ljubezni, himna radosti in poklon večnemu ritmu življenja in smrti.

Messiaenovo simfonijo lahko odigrajo samo najboljši orkestri, njenih deset stavkov pa predstavlja izziv tudi za poslušalce. V soboto, 16. oktobra 2021, bomo na izobraževalni matineji v Sloveniji prvič slišali nekaj odlomkov, celoto pa na sredinem drugem koncertu abonmaja SOS, 20. oktobra 2021.

Turangalîla nas popelje na glasbeno popotovanje po razburkani reki orkestrskih barv. Glasbo usmerja nekaj zanimivih glasbenih motivov, ki se v skladbi večkrat pojavljajo. Značaj posameznih stavkov niha med nadrealističnimi simboli stvarjenja in uničenja.

Instrumentacija skladbe je zelo zanimiva, saj vključuje veliko število inštrumentov, med katerimi so poleg klavirja, ki ima zahtevno nalogo, tudi tako imenovani Martenotovi valovi, čudovito izrazen elektronski inštrument iz tridesetih let 20. stoletja, pri katerem izvajalec ali izvajalka igra na posebno klaviaturo tudi s kovinsko žico tako, da jo pomika po klaviaturi. To ustvarja čuteč in nežen vibrato, podoben igranju na violino, lahko pa pričara tudi intenzivnejše in ostrejše zvoke.

Messiaen je že v mladih letih improviziral in raziskoval posebne tonske lestvice, ki so se odmaknile od klasične tonalnosti in omogočale nove stabilne zvočne barve. Harmonijo je pogosto ponazarjal z likovnimi barvami, z njihovimi odtenki in vzorci. S sinestetičnimi občutji, je povezoval zvoke in barve, podobno kot Skrjabin.

Prisluhnimo torej osupljivemu glasbenemu kolosu, ki nas zagotovo ne bo pustil ravnoduših!

Peter Šavli, moderator Sobotne izobraževalne matineje, o Simfoniji Turangalîli

SIM 2 | Sobotna izobraževalna matineja s predstavitvijo in razlago Simfonije Turangalîla
sobota, 16. oktober 2021, ob 11.00 | Dvorana Matije Tomca, Zavod sv. Stanislava.
Vstop prost.


SOS 2 | Pesem ljubezni, spev radosti
sreda, 20. oktober 2021, ob 19.30 | Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije
Michael Wendeberg, dirigent
Sae Lee, klavir
Cécile Lartigau, Martenotovi valovi

Spored
Olivier Messiaen: Simfonija Turangalîla

Vstopnice so na voljo pri blagajni Cankarjevega doma.
Cene vstopnic: 35/28/22/17 EUR;
Upokojenci, študentje in dijaki: 28/23/18/14 EUR

Več informacij o dogodkih najdete na spletni strani www.filharmonija.si

Obisk dogodkov je mogoč ob izpolnjevanju pogoja PCT. Prosimo vas, da pri vstopu v dvorano predložite ustrezno dokazilo. V zaprtih prostorih je uporaba zaščitne maske obvezna.