O-STA

Pozor: lažna e-sporočila v imenu Pošte Slovenije

Sporočila za javnost
14. oktober 2021
Prevaranti so znova na delu. Tokrat poskušajo z lažnimi elektronskimi sporočili, ki jih domnevno pošilja Pošta Slovenije, od naslovnika pridobiti podatke, ki omogočajo krajo denarja.

Prevaranti strankam pošljejo sporočilo, naj za prevzem paketa, ki čaka na dostavo, na povezavi potrdijo plačilo. Poudarjamo, da gre za poskus prevare in svetujemo veliko previdnost pri odpiranju sumljive elektronske pošte, ki jo prejmete tako na službene kot tudi na zasebne elektronske naslove.

Strankam oziroma prejemnikom tovrstnih sporočil v izogib možnim zlorabam svetujemo, da:

  • ne odpirajo in ne odgovarjajo na pošto neznanega pošiljatelja;
  • ne klikajo na priponke in povezave v elektronski pošti neznanega pošiljatelja;
  • če dobijo sumljivo sporočilo od znanega pošiljatelja, preverijo po drugem komunikacijskem kanalu, ali je tako sporočilo res poslal on;
  • takšno sporočilo nemudoma pobrišejo.

Če ste slučajno že odgovorili na takšno obvestilo in posredovali svoje podatke, svetujemo, da nemudoma prekličete ali blokirate svojo kartico.

Kartice lahko za uporabo zaklenete prek mobilne denarnice NLB Pay, blokirate ali deaktivirate prek mobilne banke Klikin. Blokado kartice lahko kadar koli uredite tudi v Kontaktnem centru na telefonski številki (01) 477 20 00, po video klicu ali spletnem klepetu.