O-STA

Zmaga v finalu EU Code Week

Velenje, 15. 10. 2021

Velenjski gimnazijci maturantje Aljaž Vetrih, Lan Vrčkovnik, Aljaž Sovič in Jernej Šadl so dosegli velik uspeh z osvojitvijo 1. mesta in naziva evropskega prvaka EU Code Week Hackathon. Dijaki so tekmovali pod ekipnim imenom Strassium. Tekmovanje je del projekta Europe Code Week, ki ima namen spodbijati zanimanje za programiranje oziroma reševanja problemov s pomočjo informacijske tehnologije.

Preko 50 ekip iz šestih evropskih držav je najprej na državnem nivoju dobilo izzivi reševanja različnih problemov današnjega sveta (zavržena hrana, dezinformacije in lažne novice, iskanje služb za mlade, onesnaževanje okolja...). Njihova naloga je bila, da postavijo koncept rešitve, izdelajo programsko orodje (aplikacijo) in svojo idejo nadzorno predstavijo. Naloga je zahtevala multidisciplinarni pristop, kjer so morali tekmovalci pokazati znanje programiranja, izdelavo multimedijskih prikazov in veščino prezentacije.

Ekipa Strassium je bila izbrana kot najboljša slovenska ekipa in se uvrstila v finalni evropski del tekmovanja. Ideja naših dijakov je bila, kako uspeti nadzirati in nato zmanšati količino zavržene hrane pri posameznikih in podjetjih s pomočjo inovativne aplikacije. Le ta analizira porabo hrane v shrambi, uporabnika pred potekom roka uporabe opozori in mu priporoča številne recepte, s katerimi lahko to hrano porabi in ne zavrže. Za hitrejše in učinkovitejše vnašanje hrane v sistem aplikacija omogoča direktno skeniranje trgovinskega računa in takojšen vnos kupljenih izdelkov. Za podjetja so k temu dodali tudi povezano spletno stran, da lahko do funkcij sistema dostopajo tudi preko računalnikov in ne le s telefonov.

Za finalni del so se na pobudo mentorja mag. Ivana Jovana povezali s podjetjema Gorenje Gostinjstvo in Hisense Gorenje in ju vključili v svojo rešitev zmanjšanja problema zavržene hrane. Dijaki upajo, da bodo lahko nadaljevali razvoj aplikacije do nivoja praktične uporabe.

Mag. Ivan Jovan
Gimnazija Velenje
Šolski center Velenje

Posnetek predstavitve in podelitve - https://www.youtube.com/watch?v=dieAsZnHTCo&t=1s