O-STA

Bellinijevi Capuleti in Montegi premierno na odru ljubljanske Opere

Ljubljana, 20. 10. 2021

Veronska zgodba zaljubljencev v drzni postavitvi režiserja Franka Van Laeckeja

Na odru SNG Opera in balet Ljubljana bodo jutri, v četrtek, ob 19.30, uprizorili Bellinijevo opero Capuleti in Montegi, s katero je skladatelj poustvaril operno zgodbo o ljubimcih, ki svojo strast plačata z življenjem. Zgodba je vse od renesanse dalje krojila ustvarjalnost v literaturi in glasbi. Pod režijo se podpisuje izkušeni režiser Frank Van Laecke, soliste, zbor in orkester pa bo vodil italijanski dirigent Roberto Gianola.

Režiser Frank Van Laecke je Bellinijevo različico znamenite zgodbe postavil v fotografski studio v Veroni leta 1945. "Še zdaleč nisem režiser velikih konceptov. Koncept je zame predrznost, s katero bi se postavil nad skladatelja in libretista. Moja vloga je služiti partituri in libretu, nič več in nič manj. Sledim svojemu srcu, poslušam glasbo. Potem poiščem smisel zgodbe za današnji čas. To je moj edini koncept," v uvodu razmišlja režiser, ki je za ljubljanski umetniški ansambel pred tem že postavil opere Katja Kabanova, Lucija Lammermoorska in Devica Orleanska.

Od najbolj znane Shakespearjeve verzije se tokratna opera Capuleti in Montegi razlikuje predvsem v tem, da ne prinaša celotne zgodbe, pač pa zgolj zadnji dan življenja veronskih ljubimcev, občutek melanholije, ki se izteče v pretresljiv konec. To je opera brez legendarnega "balkonskega prizora". Režiser je sledil Bellinijevi glasbi, ki jo odlično interpretira gostujoči maestro Roberto Gianola, poznavalec italijanske operne literature.

V predstavi vlogo Romea interpretira mezzosopran, torej ženska. Na premieri bo to Nuška Drašček Rojko, ki bo skupaj z Nino Dominko kot Julijo pričarala globok čustven odnos, ki se konča z enim najbolj pretresljivih zaključnih prizorov iz opernega repertoarja. V njem sta obe, Romeo in Julija, živi do samega konca. Preden skupaj umreta, odpojeta duet. "Bolj kot to, da gre za ljubezen med dvema ženskama, želiva z Nuško Drašček Rojko prikazati vsa močna čustva, da zgleda ljubezen čim bolj iskrena. Ljudje smo čuteča bitja in vedno pokažemo, kar čutimo," pravi gostujoča sopranistka Nina Dominko.

Navkljub ljubezni med ženskama je režiser v svojem bistvu želel prikazati zgodbo o nemogoči ljubezni, ki je aktualna tudi v današnjem času: "Pri ustvarjanju me vodi glasba in umetniki, s katerimi sodelujem. Ideja, ki sem jo dobil, sega v leto 1945. Capellio, boter klana Capuletov, povabi svoje ljubljene na fotografsko portretiranje družine. Še preden je narejen prvi posnetek, zaslišimo pok pištole. Capuletov sin umre na zofi poleg njega. Začne se uvertura, v ozadju se zasliši Bellinijeva glasba, ki narekuje maščevanje."

Na jutrišnji premieri bodo poleg osrednjih protagonistk blesteli še gostujoči tenorist Aljaž Farasin kot Tebaldo, član reškega opernega ansambla, ter domača Peter Martinčič kot Cappelio in Slavko Savinšek kot Lorenzo.

Posebno vzdušje predstavi dodata scenska podoba Philippa Miescha in klasični kostumi Belinde Radulović. Svetloba je delo režiserja in Jasmina Šehića, za koreografijo pa je poskrbel Lukas Zuschlag, sicer baletni solist.

Opera Capuleti in Montegi, s katero bo ljubljanska Opera v začetku aprila prihodnje leto gostovala na Reki, bo na sporedu do 28. oktobra.

Novinarsko gradivo in fotografije so dostopne na spletni strani Opere v zavihku Medijsko središče. Geslo za prenos fotografij je CM.

Avtorica fotografij je Darja Štravs Tisu.