O-STA

V Celju v pričakovanju prazničnega vzdušja

CELJE V PRIČAKOVANJU PRAZNIČNEGA VZDUŠJA

Leto se nezadržno bliža koncu in vse bolj nam misli uhajajo k prazničnim radostim, ki so povezane z decembrom, za mnoge najlepšim in najbolj prazničnim mesecem.

Pravljično Celje v mesto pripelje luči, pravljične vile in škrate, ki se prebudijo iz polletnega sna, ter svetlobne foto kotičke, ob katerih se otrokom in odraslim zasvetijo oči.

Praznično razsvetljavo bomo letos prižgali 27. novembra, ko se Pravljično Celje tudi uradno prične, in bo trajalo vse do 31. decembra.

Na Zavodu za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje bomo tudi letos decembra poskrbeli, da bo v Celju prisotno praznično vzdušje in da bo zadišalo po prazničnih dobrotah. Praznična razsvetljava mestnih ulic in trgov ter pročelja mestnih stavb bo zasvetila tako kot v drugih mestih doma in po svetu. Ustvarila bo vzdušje, primerno za najbolj čaroben mesec v letu.

KRASITEV MESTA

Tako kot lani bodo Celjanke in Celjane ter druge obiskovalce mesta grofov čakale praznične lučke, smreke in druga krasitev. V sodelovanju s Srednjo šolo za hortikulturo in vizualne umestnosti Celje, bo v središče mesta "na zvezdo" umeščen tradicionalni adventni venec, katerega izdelajo dijaki pod vodstvom mentorjev šole, ter smreka s podestom, ki bo postavljena v Pravljično deželo, in osem škratkov.

Na Stanetovi, v nekdanji Naši knjigi, je Zavod Celeia Celje tako kot lani okrasil celotno stavbo, v njej pa postavil Božičkovo dnevno sobo z delavnico. S pogledom skozi okno izložbe bodo predvsem otroci lahko videli, kako izgleda Božičkova dnevna soba in delavnica daril.

Praznično okrašeni lanterni bosta tako kot lani stali pri lekarni na Stanetovi oziroma v stičišču Gubčeve in Prešernove ulice.

Okrasili smo tudi Glavni trg pred Turistično-informativnim centrom bo postavljen velik medvedek, okrašena bo tudi Hohenwarterjeva hiša. Veliki smreki bosta stali na Trgu celjskih knezov in na Krekovem trgu, po mestnih ulicah bodo postavljene še manjše smreke ter tako kot lani prikupni škrati.

Za praznično vzdušje bomo poskrbeli tudi s pomočjo ozvočenja na celjskih ulicah, za katerega skrbi Mestna občina Celje. Po zvočnikih bomo predvajali ambientalno glasbo.

BOŽIČNO - NOVOLETNA TRŽNICA

Po lanskoletni odpovedi božično - novoletne tržnice zaradi omejitev smo letos z velikim veseljem skupaj s partnerji pripravili raznoliko in pestro ponudbo daril, ki sovpada z decembrskim časom. V hiškah, ki bodo postavljene po mestnem središču in v skladu z veljavnimi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, bodo obiskovalci lahko kupili pozornosti in darilca za svoje najbližje in zase. Božično - novoletna tržnica bo delovala v skladu z veljavnimi ukrepi in priporočili. Obiskovalce prosimo, da se jih držijo, saj bomo le s skupnimi močmi ustvarili praznično vzdušje, ki si ga vsi tako želimo.

V kolikor bodo razmere dopuščale bomo 11. decembra v sklopu božično - novoletne tržnice v sodelovanju z ZEPP Deteljica pripravili Bio dan v Celju.

VODNA SIMFONIJA

Na Krekovem trgu bo del praznične krasitve avdio - vizualna zavesa oziroma vodna simfonija, ki smo je lani premierno postavili in jo uporabljali za predvajanje različnih avdiovizualnih vsebin. Na njej bomo predvajali različne nagovore, voščila, praznične vsebine in na ta način skušali nadomestiti živo dogajanje. V sklopu tega bomo na trgu pred Mestnim kinom Metropol pripravili t.i. videomapping oziroma projekcijo grajske zgodbe.

PRAVLJIČNA DEŽELA

V drugi polovici decembra bodo ponovno zaživeli pravljični liki. Pravljične vile iz Pravljične dežele bodo v mesto znova pripeljale dobre može, ki jih imajo otroci najraje. Po mestnih ulicah bo, kot se za Pravljično deželo spodobi, vozila pravljična kočija. Da bo Pravljična dežela še bolj čarobna, bodo poskrbeli tudi pravljični konjički, ki bodo najmlajše ponesli na svojih hrbtih v pravljični čas.

Med sprehodom po Pravljičnem Celju ne izpustite Savinjskega nabrežja, kjer bodo viseli čudoviti lampijončki, ki so jih izdelali otroci iz celjskih vrtcev in osnovnih šol.

PUSTOLOVSKI IGRI NA PROSTEM

Zvezdni princ in Legenda o skrivnem rovu (pustolovski igri na prostem, družinska igra)

Vabljeni k udeležbi v zabavnih, avanturističnih, pustolovskih igrah, ki sta ju ustvarili člani Misterius Escape Room v sodelovanju z Zavodom za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje. Igralci skozi igro spoznavajo znamenitosti mesta Celje. Igri sta primerni za družine z otroki, rešitev igre pa prinaša nagrado.

Za igro potrebujete pripomočke, ki jih prevzamete pri informatorju v Turistično informativnem centru, Glavni trg 17. Po končani igri pripomočke vrnete nazaj v TIC. Plačilo igre se izvede na blagajni TIC Celje ob pričetku igre. Predhodna rezervacija ni potrebna.

OBVEŠČANJE OBISKOVALCEV

Vse obiskovalce mestnega jedra prosimo, da na celotnem območju upoštevajo vse odloke, ukrepe in navodila Vlade Republike Slovenije ter pristojnih institucij v zvezi s preprečevanjem širjenja okužb s koronavirusom. Ob sprehodu po mestu naj upoštevajo varnostno razdaljo in higieno ter se naj ne zadržujejo dlje časa na javnih površinah. Vse morebitne dogodke bomo izpeljali v skladu z odloki, ukrepi in navodili. Pridržujemo si pravico do sprememb, ki jih bomo pravočasno sporočili.

Več informacij: www.visitcelje.eu, www.celje.si, FB Pravljično Celje in Visit Celje