O-STA

Jutri novinarska konferenca na temo 5. obletnica uspešnega delovanja Večgeneracijskega centra Planet generacij

Velenje, 7. december 2021 - Jutri, 8. decembra, ob 12. uri, bomo v Večgeneracijskem centru Planet generacij na Andragoškem zavodu Ljudska univerza Velenje (Titov trg 2, Velenje) pripravili novinarsko konferenco ob 5. obletnici uspešnega delovanja Večgeneracijskega centra Planet generacij. O rezultatih in pomenu medgeneracijskega sodelovanja in povezovanja v lokalnem okolju bodo spregovorili župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, župan Občine Žalec Janko Kos, direktorica Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje Brigita Kropušek Ranzinger, direktorica UPI ljudske univerze Žalec Franja Centrih in izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak. V okviru večgeneracijskega centra se izvajajo številne aktivnosti, s poudarkom na socialnem vključevanju, izobraževanju ter medkulturnem ter medgeneracijskem povezovanju in je za udeležence brezplačen. Projekt so oblikovali in ga že pet let uspešno izvajajo trije partnerji - Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje, UPI Ljudska univerza Žalec in Slovenska filantropija - Hiša sadeži družbe Žalec. V projekt je bilo vključenih več kot 8 tisoč oseb, vsebine in druge aktivnosti pa je ob strokovni in organizacijski podpori štirih strokovnih sodelavk pripravljalo ter izvajalo več kot 40 strokovnjakov in več kot 60 prostovoljcev.

Večgeneracijski center Planet generacij je eden od petnajstih večgeneracijskih centrov, ki od leta 2017 do 2021 delujejo v Sloveniji ob podpori sredstev Evropskega socialnega sklada, Ministrstva Republike Slovenije za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter lokalnih skupnosti.

Projekt se je izvajal v dvanajstih občinah in v sodelovanju z več kot 40 različnimi socialnimi in izobraževalnimi organizacijami, zavodi in nevladnimi organizacijami na območju Upravnih enot Velenje, Žalec in Mozirje. V večgeneracijskem centru ponujajo različne preventivne programe, ki v lokalnih okoljih zagotavljajo socialno vključenost različnih generacij, še posebej ranljivih ciljnih skupin prebivalstva in posledično omogočajo višjo kakovost življenja v Savinjski regiji. Projekt v okolju nudi tri osrednje prostore neformalnega druženja, in sicer na Ljudski univerzi v Velenju, kjer je tudi sedež večgeneracijskega centra ter v Žalcu pri obeh partnerjih. Namen osrednjih prostorov je druženje, ohranjanje oziroma širjenje socialne mreže in zadovoljevanje potreb različnih oblik družin, posameznih družinskih članov v vseh življenjskih obdobjih, starejših in drugih ranljivih skupin. V okviru večgeneracijskega centra se torej izvajajo številne aktivnosti, s poudarkom na socialnem vključevanju, izobraževanju ter medkulturnem in medgeneracijskem povezovanju. Vključitev uporabnikov je prostovoljna in brezplačna.

Naložba je bila od 1. januarja 2017 do 30. septembra letos sofinancirana s strani Evropskega socialnega sklada, Ministrstva Republike Slovenije za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter 12 lokalnih skupnosti. Finančna perspektiva evropske kohezijske politike se v letu 2021 zaključuje, Planet generacij pa do naslednje finančne perspektive nadaljuje s svojim delovanjem ob podpori sredstev Mestne občine Velenje, Občine Žalec in drugih lokalnih skupnosti.

Za vstop v prostore Ljudske univerze Velenje (vhod B, pritličje, desno) je potrebno izpolnjevanje pogoja PCT.

Prijazno vabljeni!