O-STA

Celje bogatejše za digitalni kotiček Alme M. Karlin

Celje, 7. december 2021 - Turistično informacijski center Celje center na Glavnem trgu 17 je bogatejši za novo doživetje - digitalni kotiček Alme M. Karlin. Novo digitalno doživetje v turistični destinaciji Celje smo razvili v sklopu izvajanja evropskega projekta CELJE XR - razvoj unikatnih turističnih doživetij z uporabo XR tehnologij in vključevanjem digitalizacije kulturne dediščine mesta Celje ter izboljšanje kompetenc turističnega in gostinskega kadra.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje se je leta 2020 z operacijo Celje XR prijavil na Javni razpis za preoblikovanje turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah v letih 2020 in 2021 zaradi epidemije COVID-19.

Prve aktivnosti - digitalizacijo treh objektov nepremične kulturne dediščine v obliki 3D modelov (Stari grad Celje, Paviljon za prezentacijo arheologije/TIC Glavni trg in Spominsko hišo Alme M. Karlin) smo izvajali v letu 2020, v letu 2021 pa smo izvajali izobraževalne vsebine in razvojne vsebine za izvedbo novih digitalnih doživetij za dvig ponudbe turistične destinacije Celje. Operacijo CELJE XR smo uradno zaključili s 15. novembrom 2021 in uspešno počrpali EU sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v skupni višini 161.795 EUR. EU sredstva predstavljajo 90% neto vrednosti operacije, Zavod Celeia Celje je prispeval 10% lastnega deleža in financiral DDV vseh storitev v operaciji.

Eno od novih digitalnih doživetij - digitalni kotiček Alme M. Karlin - bo obiskovalcem Celja in TIC-a na voljo od četrtka, 9. decembra 2021, v TIC center na Glavnem trgu 17. Doživetje je na voljo brezplačno in že deluje.

S tem doživetjem želimo izpostaviti pomembnost Alme M. Karlin kot izjemne Celjanke, svetovne popotnice, pisateljice, poliglotke in teozofinje, ki je v letih 1919-1927 prepotovala svet sama in se preživljala z lastnim delom. Želimo jo približati širši javnosti, tako prebivalcem Celja kot seveda obiskovalcem. Zato ni naključje, da jo marsikdo navaja kot največjo popotnico vseh časov.

Pri razvoju animacije smo sodelovali z ilustratorko Saro Filipovič, avtorico lika Alme M. Karlin, in podjetjem NUMO d.o.o., ki je pripravilo kreativni scenarij animacije, kot tudi digitaliziralo njeno zgodbo.

Ostala digitalna doživetja, razvita v okviru operacije CELJE XR, bodo širši javnosti predstavljena v letu 2022.