O-STA

SMS 3 │ O nebeškem življenju

Same mogočne skladbe 3
Philipp von Steinaecker, dirigent

SMS 3 │ O nebeškem življenju 9 in 10. december 2021 ob 19.30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom

nastopajo Orkester Slovenske filharmonije Philipp von Steinaecker, dirigent Aliénor Feix, alt Zbor Slovenske filharmonije Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana Mladinski zbor Glasbene matice Ljubljana

spored Gustav Mahler: Simfonija št. 3 v d-molu

Če bi katerega od skladateljev lahko označili za svetovljana, bi v ožji izbor prav gotovo lahko uvrstili Gustava Mahlerja (1860-1911). Ta judovski skladatelj, rojen v majhnem mestecu Kaliště jugovzhodno od Prage, je za časa svojega življenja zamenjal vrsto evropskih miljejev. Med drugim ga je kot 21-letnega mladeniča pot zanesla v Ljubljano, kjer se je v sezoni 1881/82 kot kapelnik zaposlil v ljubljanskem Deželnem gledališču ter v zadnjih mesecih pred odhodom iz kranjske prestolnice kot solist nastopil tudi na nekaterih komornih koncertih. Na tretjem koncertnem večeru Samih mogočnih skladb bomo prisluhnili skladateljevi najobširnejši Simfoniji št. 3 v d-molu s katero je postavil spomenik naravi, človeku in ljubezni ter v šestih stavkih 'naslikal' svoja razpoloženja in vero v svetlo prihodnost. Simfonijo je v prvotni različici dokončal 9. novembra 1896 ter nato kar šest let čakal na njeno krstno izvedbo. 9. junija 1902 jo je na vsenemškem glasbenem festivalu v Krefeldu sam praizvedel in z njo doživel izjemen uspeh.

"Doživljanje Mahlerjeve monumentalne Tretje simfonije je vselej nadvse ganljiva in temeljita izkušnja. Kot je znano, je Mahler skušal zložiti nič manj kot simfonijo, ki bi vsebovala "ves svet", in naj se sliši še tako nemogoče, ne moremo zanikati, da mu ni to v celoti tudi uspelo. Popelje nas na osupljivo popotovanje - od smrti zime, skozi vse ešalone vesolja, do krone vsega: Božje ljubezni. In ko na koncu orkester zacveti v vseobsegajočem triumfu, se zavemo, da ves naš neverjetni svet ne bi bil nič, če v njem ne bi bilo nas, da bi ga izkušali, če nam ne bi bilo dano, da bi ga videli, čutili, da bi se ga bali, da bi o njem premišljevali, da bi v njem videli pomen in, končno, da bi o njem govorili in peli. To veličastno simfonično popotovanje ni nič drugega kot zrcalo naših lastnih duš, manifestacija prečudovite, večno zapletene stvari: nas."

Philipp von Steinaecker, dirigent

Vstop v Cankarjev dom je mogoč z izpolnjenim PCT-pogojem ob predložitvi osebnega dokumenta (ne velja za mlajše od 12 let). Obvezne so kirurške ali maske FFP2.

Vljudno vabljeni!

Koncert snema in neposredno prenaša program ARS - 3. program.