O-STA

Ob deseti obletnici prenove gledališča na ogled razstava Preplet sozvočij

Fotografija stavbe SNG Opera in balet Ljubljana je iz arhiva biroja Atelierarhitekti, 2006-2011.

Ljubljana, 7. 12. 2021

Ob deseti obletnici prenove gledališča na ogled razstava Preplet sozvočij

Na ta veseli dan kulture je minister za kulturo dr. Vasko Simoniti ob okrogli obletnici prenove gledališča odprl razstavo z naslovom Preplet sozvočij avtoric Sonje Kerin Krek in Ane Kocjančič. V informacijskem središču so razstavljene spominske fotografije, posnete pred in po obnovi gledališke stavbe, kostumi, rekviziti in nekaj ohranjenih kosov notranje opreme "stare" opere.

10. decembra mineva deset let od svečane prireditve, naslovljene Zlitje stoletij, ki je pospremila odprtje prenovljene stare in nove stavbe SNG Opera in balet Ljubljana. V ta namen so se v gledališču odločili, da kot opomnik na ta prelomni trenutek pripravijo razstavo, ki so jo poimenovali Preplet sozvočij.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je ob tem pomembnem trenutku in odprtju razstave povedal: "Lepo bi bilo, da Opera in ostala gledališča stopijo na pot odprtosti, saj je ta neposreden stik z gledalci, ki ga je preprečila ta skoraj dveletna epidemija, najbolj pomemben. Upajmo, da se bomo držali tistih pravil, ki nas bodo pripeljali do novega začetka in da bomo od pomladi naprej v gledališču in drugod zaživeli z vso ustvarjalno energijo."

"Načrtovalcem in izvajalcem prenove je z nemajhnimi napori uspelo izvesti velikanski projekt. Njegove plodove sedaj uživamo, jih ohranjamo in delimo s svojimi obiskovalci, ki znajo ceniti to čudovito razkošje. Prihodnje leto, ko bomo praznovali stotrideseto obletnico izgraditve arhitekturne mojstrovine operne stavbe, bomo s spoštovanjem in hvaležnostjo zrli v ta spomenik slovenske kulture, uživali v njegovem videzu in vsebinah ter navdihnjeni s preteklostjo ustvarjali za danes z mislijo na prihodnost," pa se je razstavi z mislimi pridružil sedanji direktor gledališča Staš Ravter.

V desetih letih je prenovljena stavba doživela 34 opernih in 20 baletnih premier, več zamenjav umetniških vodij, direktorjev, sprejela številne koreografe, režiserje, dirigente, operne pevce, baletne plesalce in veliko drugih umetniških ustvarjalcev, ki so obogatili in napolnili naše operno-baletno gledališče z novo, svežo, mlado energijo. Predstave je obiskalo več kot 500 tisoč obiskovalcev, umetniški ansambli pa so uspešno gostovali doma in v tujini.

Avtorici razstave, umetnostna zgodovinarka Sonja Kerin Krek, ki skrbi za arhiv gledališča, in kustosinja Ana Kocjančič, sta, da bi spomnili na preplet starega in tradicionalnega s sodobnim, izbrali okrog 150 fotografij več fotografov, kostume in rekvizite iz predstav, uprizorjenih od odprtja prenovljenega gledališča do danes, dodali pa sta še nekaj ohranjenih kosov notranje opreme gledališke stavbe iz časa pred prenovo.

"Razstava nas s fotografskimi utrinki sprva popelje po prostorih SNG Opera in balet Ljubljana pred obnovo gledališke stavbe, ki je potekala od leta 2007 do leta 2011. Pot razstave se nadaljuje z rušitvenimi deli na historični gledališki stavbi in njeno obnovo ter gradnjo novega dela gledališča, zaključijo pa jo prenovljeni prostori, ki so danes že prostor umetniškega življenja novega časa," pravi Sonja Kerin Krek, kustosinja Ana Kocjančič pa doda: "V SNG Opera in balet Ljubljana smo tako priča prepletu duha preteklosti z vizijo prihodnosti, historične arhitekture z moderno, glasbene umetnosti z baletno. Prepletanje ustvarja različna sozvočja, ki skupaj zasijejo v harmoniji."

Razstavo, ki bo na ogled v informacijskem središču do 30. junija prihodnje leto, bo spremljal tudi dokumentarni film o prenovi z naslovom Duh Opere režiserja Blaža Šventa, ki je nastal v produkcijski hiši Vertigo in je premiero doživel v našem gledališču leta 2016. Razstavo je podprla družba BTC d. d.

Praznovanju obletnice odprtja novega gledališča bo namenjena tudi baletna predstava Veliki Gatsby 10. decembra, za katero je častno pokroviteljstvo prevzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Fotografija je iz arhiva biroja Atelierarhitekti, 2006-2011.

***