O-STA

Razstava Onkraj meja iz Celja v Slovenj Gradec

Mednarodno skupinsko razstavo Onkraj meja, ki je nastala v sodelovanju Centra sodobnih umetnosti in Koroške galerije likovnih umetnosti, smo sprva predstavili v Celju, jutri pa jo odpiramo še v Slovenj Gradcu. Razstavi pod skupno vsebinsko idejo podajata več konceptualnih poudarkov, ki smo jih skozi nabor umetniških del avtoric in avtorjev v obeh galerijah razširjali ter spreminjali. S poskusom prožne kontekstualizacije tematskih sklopov in umetniških del smo prešli meje zgolj fizičnega prenosa razstave.

Ob odprtju v KGLU bo izšel tudi katalog z besedili dr. Kaje Širok in Mihe Blažiča ter kustosinj Maje Antončič in dr. Andreje Hribernik.

Prijazno vabljeni k ogledu razstave Onkraj meja od petka, 10. decembra, v Koroško galerijo likovnih umetnosti. Na otvoritveni dan bo razstava odprta od 12. do 18. ure. Brezplačno si jo lahko ogledate vse do 19. decembra 2021. ONKRAJ MEJA Koroška galerija likovnih umetnosti, 10. 12. 2021 - 20. 3. 2022 Umetnice in umetniki: Tara Najd Ahmadi, Francis Alÿs, Nika Autor, Boris Beja, Lonie van Brummelen & Siebren de Haan, Center for Political Beauty, Vesna Bukovec, Lana Čmajčanin, Ana Teresa Fernández, Jošt Franko, Majd Abdel Hamid, Ibro Hasanović, Maja Hodošček, IRWIN, Dejan Kaludjerović, Alojz Krivograd - Futy, Andreja Kulunčić, Richard Alexander Lou, Jure Markota, Alban Muja, Valentin Oman, Mark Požlep, Lara Reichmann, Sandra Schubert, Jože Suhadolnik in Mateja Kotnik, ŠKART, Helene Thümmel & Ewelina Świnecka, Karl Vouk, Hannes Zebedin Razstava Onkraj meja podaja fragmente razmišljanja o vplivih meja, ki ljudem določajo življenjski prostor, jih pomikajo na družbeno obrobje, otežujejo dostojno življenje in transformirajo njihovo identiteto. Vzpostaviti želimo premislek o nekaterih obmejnih prostorih v obdobju zadnjih tridesetih let, v katerih so jasno vidne trajne problematike ali v katerih se situacije, povezane z mejo, celo zaostrujejo. Umetnice in umetniki v svojih delih orisujejo resnične zgodbe, pričevanja skupin in posameznikov civilne družbe, ki jim je politična meja determinirala življenje. Skozi predstavljene umetniške intervencije interpretirajo vzroke in posledice razmejitev v različnih geopolitičnih krajinah. Poudarjajo situacije, ki so povezane s prehajanjem meja in potovanji, z vprašanjem pravic manjšin, jezika, državljanstva in dela, z ločitvijo družin ter govorijo o trenutnem stanju migracijskih tokov v Evropi. V nekaterih projektih iz utopičnih potencialov prehajajo v rešitve z aktivističnim predznakom. Umetniške raziskave in interpretacije situacij na zunanjih in notranjih mejah Evrope ter na meji med ZDA in Mehiko ob razkrivanju vtisov iz obmejnih območij, osebnih zgodb ali družinskih tragedij na razstavi izrišejo zemljevid doživljanja sveta na ostrih robovih razmejitev. V delih sta ujeta ponovni premislek zgodovinskih resnic in geopolitičnih pojavov, vendar tudi alternativne rešitve, ki jih želimo izpostaviti kot prostore potencialnosti, če ne celo prihodnosti. Več o razstavi

ONKRAJ-MEJA_BESEDILO-OB-RAZSTAVI.pdf (glu-sg.si)

ONKRAJ MEJA - Center sodobnih umetnosti Celje : Center sodobnih umetnosti Celje (csu.si)

Kustosinji razstave: Maja Antončič in Andreja Hribernik

Produkcija: Koroška galerija likovnih umetnosti, Zavod Celeia Celje

Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Celje, Mestna občina Slovenj Gradec