O-STA

Centraši v Talinu in nova Erasmus + akreditacija za GCC

GIMNAZIJA CELJE - CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Dijaka GCC zastopala Slovenijo v Modelu Evropskega parlamenta v Estoniji, GCC prejela tudi Erasmus + akreditacijo za program predšolska vzgoja

Estonska prestolnica Talin je od 9. do 13. 12. gostila MEP - Model European Parliament, kjer sta Slovenijo zastopala dijaka Gimnazije Celje - Center (GCC) Andrea Damjanović in Gašper Hlupič. Na petdnevnem zasedanju sta z delegati iz 8 držav pripravljala resolucijo za Evropski parlament, in sicer kot člana odborov za ustavne zadeve, kjer so se mladi ukvarjali s širitvijo EU na zahodni Balkan oz. iskali načine, kako pomagati Srbiji, Bosni in Hercegovini, Albaniji, Črni gori in Kosovu pri izpolnjevanju vstopnih pogojev.

Med 7. in 14. 12. pa se je v Talinu na srednji šoli Tallinn English College mudila tudi profesorska delegacija z GCC. Tam so senčili kolege na delovnem mestu, spoznavali estonski šolski sistem, nacionalni kurikul, njihov način poučevanja s poudarkom na projektnem delu in rabi IKT ter metode igrifikacije, njihov način poučevanja in položaj učitelja v družbi ter delo z dijaki s posebnimi potrebami ter nadarjenimi.

V tem času je GCC dosegla tudi novica, da je šoli Evropska komisija oz. nacionalna agencija CMEPIUS podelila tudi akreditacijo za program Erasmus + za področje srednjega strokovnega izobraževanja v letih 2021-2027. Lansko leto je GCC že prejela akreditacijo za splošno izobraževanje. Gre za nov mehanizem EU, ki bo v okviru prihodnjega programskega obdobja omogočal lažjo pridobitev sredstev za projekte mobilnosti na področju šolstva. Za GCC od letos dalje to ob ostalih mobilnostih dijakov in učiteljev pomeni še prakso za dijake programa predšolska vzgoja v vrtcih v tujini. Tudi tokrat gredo zasluge za uspešno kandidaturo šolskemu E+ timu in več kot 20 uspešnim preteklim evropskim projektom.

GCC se ob programu Erasmus +, ki je namenjen zlasti mobilnostim in strateškim partnerstvom v šolskem prostoru, uspešno vključuje tudi v programe Evropskih socialnih skladov, Horizon in Creative Europe, ponašajo pa se tudi s statusom Šole ambasadorke Evropskega parlamenta in uspešno sodelujejo v programu MEP (model Evropskega parlamenta). GCC je leta 2019 prejela tudi Jabolko kakovosti, nacionalno priznanje za najboljše prakse mobilnosti in mednarodnega sodelovanja, leta 2021 pa visoko evropsko nagrado za inovativno poučevanje. Skupaj z ostalimi mednarodnimi projekti, ki niso del programa Erasmus +, se lahko na GCC pohvalijo s široko internacionalno partnersko mrežo, ki obsega že več kot 40 partnerskih institucij po celem svetu, zadnja "širitev" GCC v mednarodni prostor, pa je tudi Konfucijeva učilnica, ki je na šoli, kjer se lahko dijaki učijo kitajščine kot 3. tujega jezika, začela delovati v lanskem šolskem letu.

PRILOGA: Fotografija - Andrea Damjanović in Gašper Hlupič na MEP-u v Talinu (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si