O-STA

Državni zbor, brez glasu proti, sprejel izredno uskladitev pokojnin

Poslanke in poslanci na 93. izredni seji Državnega zbora.
Poslanke in poslanci na 93. izredni seji Državnega zbora.

Državni zbor, brez glasu proti, sprejel izredno uskladitev pokojnin

Ljubljana, 13.1.2022 - Državni zbor je z 81 glasovi za in nobenim proti sprejel pokojninsko novelo, po kateri se bodo pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse preostale pa za odstotek. Višji zneski bodo izplačani s pokojninami za januar konec tega meseca.

Glede na novelo se bodo s 1. januarjem letos na omenjeni način dodatno uskladile pokojnine in drugi prejemki, razen dodatka za pomoč in postrežbo in letnega dodatka.

Predlog novele je vložila poslanska skupina DeSUS, ki je želela najprej omogočiti 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence. Tako naj bi odpravili posledice preteklih usklajevanj pokojnin in invalidskih nadomestil, ki v času med letoma 2010 in 2015 niso bila v skladu s sistemskim zakonom. Z letom 2018 pa so se začele pokojnine usklajevati tudi izredno. S tem se je primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih pokojnin, ki je znašal 8,4 odstotka, začel zmanjševati, tako da zdaj znaša še 3,5 odstotka, so povedali danes.

Vendar pa je koalicija vložila dopolnilo, s katerim so sledili izračunom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V skladu z njimi primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih plač v preteklosti ni enak za vse upokojence oz. so nekateri zaradi izrednih uskladitev že v ugodnejšem položaju, kot bi bili, če bi se pokojnine usklajevale po sistemskem zakonu.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin še pred glasovanjem so v SDS-u poudarili pomen, ki ga ima zagotavljanje socialne in materialne varnosti vseh skupin upokojencev. Kot so navedli, so številni med njimi že sicer v socialni stiski, v času epidemije covida-19 pa so še na dodatnih preizkušnjah.

V poslanski skupini Konkretno so spomnili, da so upokojeni v letu 2012 ali kasneje zaradi dozdajšnjih izrednih uskladitev po analizah pokojninskega zavoda že v ugodnejšem položaju, kot bi bili, če bi se pokojnine usklajevale po sistemskem zakonu. Poslanci NSi-ja pa so se zavzeli za to, da bi na dolgi rok ustvarili ravnovesje med pokojnino iz pokojninskega zavarovanja, upokojitveno starostjo in zagotovljeno pokojnino.

Primanjkljaj iz preteklosti bo s sprejetjem predlagane rešitve odpravljen, pa so bili zadovoljni poslanci DeSUS-a. Spomnili so tudi na to, da se bodo februarja pokojnine uskladile še redno, in sicer za približno štiri odstotke.

Tudi po oceni SNS-a je predlagana zakonska rešitev zelo dobra in v prid upokojencem. Sledi namreč načelu solidarnosti, socialnosti in ekonomske pravičnosti, so dejali.

V LMŠ-u zagovarjajo, da mora pokojninski sistem ljudem, ki jim je namenjen, zagotoviti dostojno življenje. Za to pa so potrebne dostojne pokojnine, so poudarili. V SD-ju pa so izpostavili, da je treba za obstoječe upokojence problem nizkih pokojnin reševati predvsem z večjo dostopnostjo varstvenega dodatka, medtem ko je treba za bodočo generacijo upokojencev rešitve iskati v višjih plačah in čim večji vključenosti zaposlenih v kolektivno dodatno zavarovanje.

Po prepričanju Levice bi moralo biti prvo vodilo, da bi pravično zavarovali najbolj revne upokojence, čemur pa predlagana rešitev ne sledi. To po njihovi oceni nakazuje zelo zgrešene prioritete.

Poslanski skupini SAB-a in nepovezanih poslancev pa sta posvarili pred nevarnostjo parcialnih posegov v pokojninski sistem. Parcialni posegi ga po navedbah SAB-a rušijo, zato bo treba v prihodnje področje nujno urediti na enotnih osnovah.

Sindikat upokojencev predlaga zvišanje minimalne urne postavke za začasno ali občasno delo

Sindikat upokojencev Slovenije predlaga ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju, naj bo nova minimalna urna postavka za začasno ali občasno delo upokojencev 6,17 evra, kot znaša urna postavka za delo študentov. To je 67 centov več od veljavnega zneska po uredbi, ki se bo iztekla konec februarja. Upokojenke in upokojenci si z občasnim oz. začasnim delom zagotavljajo dodatni dohodek, da lahko vsaj do neke mere poplačajo izdatke za nujne potrebe, so zapisali v sindikatu. Po njihovih navedbah je to v času podražitev osnovnih življenjskih potrebščin še bolj nujno. Kot nesprejemljivo so ocenili, da bi z nižjo urno postavko za začasno ali občasno delo izkoriščali težak položaj upokojencev in da bi s tem povzročali nelojalno konkurenco ostalim oblikam dodatnega dela. Pričakujejo, da bo nova odredba o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo sprejeta do 1. marca.

Janez Platiše Foto: Matija Sušnik DZ