O-STA

Umrl je Velenjčan Franc Avberšek

Sporočamo žalostno vest, da je umrl Franc Avberšek, gospodarstvenik, politik, med drugim tudi direktor Premogovnika Velenje, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, minister za energetiko Republike Slovenije, direktor ekološkega inštituta ERICo in rudnika Žirovski vrh v zapiranju. Spomin na Franca Avberška bomo počastili z izobešanjem žalne zastave pred občinsko stavbo.

Franc Avberšek je bil med leti 1988-1992 direktor Premogovnika Velenje. Kot magister rudarstva je deloval na vidnih mestih v energetiki in tudi kot poslanec Državnega zbora Republike Slovenije (izvoljen v mandat leta 1992), kjer je bil član Komisije za evropske zadeve, Odbora za gospodarstvo, Odbora za infrastrukturo in okolje, Odbora za nadzor proračuna in drugih javnih financ ter Odbora za spremljanje uresničevanja Resolucije o izhodiščih zasnove nacionalne varnosti Republike Slovenije.

Maja leta 1992 je postal minister za energetiko Republike Slovenije, kasneje je v Velenju sedem let vodil ekološki inštitut ERICo, od leta 2004 do 2008 je bil direktor rudnika Žirovski vrh v zapiranju. Upokojil se je leta 2008. Tudi težka nesreča leta 2015, ki ga je priklenila na invalidski voziček, mu ni vzela volje do življenja, še naprej je bil aktiven član lokalne skupnosti.

V imenu župana, Sveta in Uprave Mestne občine Velenje svojcem izrekamo iskreno in globoko sožalje.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje