O-STA

Poezija iz samovarja

GIMNAZIJA CELJE - CENTER & SREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM CELJE

SPOROČILO ZA JAVNOST

Ruska čajanka Gimnazije Celje - Center in Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje bo letos posvečena pesnici Marini I. Cvetajevi

V torek, 22. 2., se bo ob 18. uri v mali dvorani Celjskega doma začela prireditev Poezija iz samovarja, ki jo že nekaj let zapored ob podpori Društva Slovenija Rusija in Sklada Toneta Pavčka pripravlja Gimnazija Celje - Center (GCC). Častni pokrovitelj dogodka je Ruski dom v Ljubljani - predstavništvo Zvezne agencije Rossotrudničestvo.

Pester literarno-glasbeni program pripravljajo sedanji in nekdanji dijaki GCC z gosti, za kulinarični izbor ruskih jedi pa bodo poskrbeli dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Z mislijo na aktualne družbene razmere kulturni večer nastaja pod naslovom Človek potrebuje človeka/Человеку нужен человек.

Čas je v Rusiji spregovoril skozi dve pesnici. V preteklih letih so dijaki z besedo, glasbo in plesom v slovenščini in ruščini že osvetlili literarno ustvarjanje Anne A. Ahmatove - pa tudi drugih velikanov ruske književnosti, kot so Puškin, Jesenin, Blok - letos pa bodo posvetili večer Marini I. Cvetajevi - karizmatični pesnici z ekstravagantnim opusom. Tako bodo obeležili 80. obletnico njene smrti in 130. obletnico njenega rojstva. Po lanski spletni čajanki, se na GCC ponovno veselijo izvedbe v živo, ki pa bo seveda prilagojena aktualnim razmeram, omejeno je tudi število sedišč.

S Poezijo iz samovarja se na GCC nadaljuje pestro dogajanje v mesecu kulture - 4. 2. so s šolsko prireditvijo počastili slovenski kulturni praznik, 14. in 15. 2. je gledališka skupina Središče v Plesnem forumu pripravila premiero avtorskega dela Átopos, 17. 2. pa je z zgodbo o Mulan zaživelo novo senčno gledališče GCC. Kulturno pestra pa bo tudi pomlad. 17. 3. v Narodnem domu Celje pod častnim pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Avstrije in v sodelovanju s partnersko šolo BORG Bad Radkersburg pripravljajo prireditev ob svetovnem dnevu poezije, 5. 4. se bo v Celjskem domu odvil tradicionalni Vrtiljak dijakov programa predšolska vzgoja, 13. 4. pa na GCC pripravljajo tradicionalni Pomladni koncert.

PRILOGA: Anna Ahmatova in fotografije s predllanske Poezije iz samovarja posvečene A. Bloku (arhiv GCC)

Dodatne informacije: Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si, www.gcc.si