O-STA

Ljudska pesem s posvetilom Slovenskemu oktetu

Slovenski oktet.

Slovenski oktet, moški slovenski vokalni sestav, se bo svojim sedmim desetletjem glasbenega poustvarjanja poklonil z abonmajem Iz arhiva Slovenskega okteta. V sodelovanju s Festivalom Ljubljana so med marcem in decembrom pripravili sedem koncertov. V sredo, 6. aprila, bo ob 19.30 v Križevniški cerkvi potekal drugi koncert, ki so ga naslovili Ljudska pesem - s posvetilom Slovenskemu oktetu. Predstavili bodo nabor ljudskih pesmi v priredbah za sestav Slovenskega okteta, ki so jih pripravili slovenski skladatelji. S svojo predanostjo zasedba še vedno ohranja bistvo tistega, zaradi česar je bila ustanovljena. Z glasbenim izborom se bodo tako vrnili tudi v zgodnja leta ustvarjanja, ko so v svojem izrazu blesteli v preprostih obdelavah ljudskih pesmi.

Tokratni koncert sestavljajo ljudske pesmi v uglasbitvah skladateljev, ki so Oktetu skladbe posvetili ali bili z njim povezani na poseben način. Med njimi so Uroš Krek, Darijan Božič, Andrej Misson, Valens Vodušek, Andrej Makor, Danilo Švara, Janez Bole, Marijan Gabrijelčič, Katarina Pustinek Rakar, Larisa Vrhunc, Rado Simoniti, Pavle Merkù in Tomaž Habe. V program je umeščena pristna slovenska zborovska ljudska pesem, ki je izjemna tako v umetniškem kot tudi sporočilnem smislu, srečali jo bomo v vseh njenih podobah, premisah in izraznostih: ljubezenske, žalostinke (slovo, minljivost in smrt) in veseljaške (napitnice). Petje je bilo v zgodovini slovenskega naroda pomembno, ne samo v umetniško-kulturnem smislu, ampak tudi v narodno-buditeljskem. Z njo smo gradili našo identiteto, saj je (bilo) petje tesno povezano z jezikom.

Slovenski oktet od svojega prvega nastopa poustvarja izjemno širok in raznolik zborovski repertoar. Njegovo osnovno poslanstvo je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe. Povezuje umetniško naklonjenost in delo številnih posameznikov, ki so z leti sooblikovali tudi zgled drugim. Posebno skrb namenja slovenski pesmi, med drugim tudi ljudski, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. Že v preteklosti je svoj ugled utrdil kot ena najbolj reprezentativnih slovenskih glasbenih zasedb, ki ustvarja s posebno pozornostjo do ljudske in umetne slovenske pesmi. Danes ta sloves ohranja ali ga celo presega, z leti postaja drugačen, zori, a ohranja svojo mladost in bistvo delovanja.

Program:

U. Krek: N'coj je pa ena lepa noč D. Božič: Drumlca K. Pustinek Rakar: Zrejlo je žito A. Misson: Puabi pojo M. Tomc/ V. Vodušek: Zagorski zvonovi A. Makor: Dve o slovesu Dobro jutro mamica Nevesta le vzemi slovo D. Švara: Moj očka F. Venturini/ J. Bole: Nocoj pa, oh, nocoj L. Vrhunc: Dve prekmurski Racka trava Nakovaška M. Gabrijelčič: Luba draga V. Vodušek: Da hora ta čaninova T. Habe: Čiv, čiv R. Simoniti: Ljubavne pesmi iz Rezije P. Merku: Tana sarte

Foto: FL