O-STA

Slovenska premiera novodobnih skladb Helmuta Lachenmanna, Vita Žuraja in Carole Bauckholt

SOS 4
dirigent Matthias Hermann
skladatelj Helmut Lachenmann
skladateljica Carola Bauckholt
skladatelj Vito Žuraj

SOS 4 | Same melodije

sreda, 13. april 2022, ob 19.30 | Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije

Matthias Hermann, dirigent

Spored:

Vito Žuraj: Api-danza macabra

Carola Bauckholt: V očesu zvoka

Helmut Lachenmann: My Melodies

Spoštovano občinstvo,

obveščamo vas, da je pri četrtem abonmajskem koncertu SOS prišlo do spremembe dirigenta. Namesto Ilana Volkova bo dirigiral Matthias Hermann. Hvala za razumevanje.

Na koncertu bomo za uvod prvič v Sloveniji slišali skladbo Api-danza macabra - Mrtvaški ples čebel odličnega slovenskega skladatelja Vita Žuraja. Delo je nastalo kot poklon zvokom žuželk in čebel. Sledila bo skladba V očesu zvoka Carole Bauckholt. V njej se poigrava z navidez povsem nepomembnimi zvoki vsakdanjega zvočnega sveta. Vrhunec koncerta bo prva slovenska izvedba skladbe Moje melodije Helmuta Lachenmanna, ki danes sodi med največje in najbolj zanimive živeče skladatelje. Simfonično skladbo Moje melodije je ustvarjal celih devet let. Delo, zloženo za osem solističnih rogov in simfonični orkester, je eno njegovih največjih orkestralnih del in obenem ena najpomembnejših kompozicij 21. stoletja.

Za lažje spremljanje koncerta si lahko na spodnji povezavi ogledate posnetek Sobotne izobraževalne matineje, ki je nastal minulo soboto v Slovenski filharmoniji. Moderator dogodka je bil dr. Peter Šavli: https://www.youtube.com/watch?v=AVHR9RNaSx0

Po koncertu vas lepo vabimo na druženje s skladateljema in nastopajočimi v Stekleno dvorano Lili Novy.

Več informacij o dogodkih najdete na spletni strani www.filharmonija.si.

Za obisk dogodkov pogoj PCT ni več potreben, še vedno pa sta obvezna pravilna uporaba predpisanih mask (pokrita nos in usta) in razkuževanje rok.