O-STA

Mladi naravoslovci odlični

Dve zlati in dve bronasti priznanji na mednarodnem srečanju mladih znanstvenikov s področja naravoslovnih znanosti

Ljubljana, 13. april 2022 - Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je med 8. in 11. aprilom iz Beograda na daljavo potekalo tradicionalno tekmovanje mladih znanstvenikov naravoslovnih znanosti - The International Conference of Young Scientists (ICYS). Tekmovanje ICYS je organiziral Regionalni center za talente Beograd II, v letošnji osemindvajseti izvedbi pa so sodelovali tekmovalci iz 16 držav z 81 raziskovalnimi nalogami. Mladi naravoslovci stari od 14 do 19 let, so svoje naloge predstavili na daljavo pred zahtevno mednarodno komisijo strokovnjakov ter odgovarjali na njihova vprašanja.

Letošnja slovenska ekipa je bila izbrana na podlagi rezultatov 55. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. Našo ekipo šestih članov je vodila in pripravljala mentorica Vesna Fabjan iz Zavoda Videja. Vid Kavčič z Gimnazije Bežigrad, je za svojo nalogo Analiza vode izvirov nahajališč črne človeške ribice v kategoriji ekologija, osvojil zlato priznanje. Prav tako sta zlato priznanje v kategoriji ekologija za nalogo Pilotske meritve mikroplastike v sladkovodnih ribah rdečeokah (Rutilus rutilus) v porečju reke Mure na območju Slovenije, prejela Domen Bogdan in Tamara Kolerič z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Sloveniji je z nalogo Sončni koledar v kategoriji fizika, bronasto priznanje priboril Anže Jaklič z Osnovne šole Danile Kumar. Bronasto priznanje je v kategoriji računalništvo in informatika, s svojo nalogo Podatkovno rudarjenje instagram objav o Mariboru, osvojila tudi Gaja Đukanović Babič z II. gimnazije Maribor. Ekipo naših mladih raziskovalcev je s svojo nalogo na področju matematike Problem n kraljic, dopolnjeval še Jaka Slapar, dijak Gimnazije Vič. Slovenski naravoslovci so si tako v svetovni konkurenci mladih znanstvenikov skupno priborili dve zlati in dve bronasti priznanji.


≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije Mija Kordež in Aljoša Seljak

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov:

mija.kordez@zotks.si

aljosa.seljak@zotks.si

Telefon:

01/425 07 75

031/660 378