O-STA

Kamp na Velenjski plaži mora čim prej začeti obratovati

Za uveljavljanje predkupne pravice na letošnjem javnem razpisu Premogovnika Velenje za nakup kampa v višini 1,050 milijona evrov se nismo odločili, saj je v lanskem letu Svet Mestne občine Velenje potrdil strošek nakupa kampa v višini 650 tisoč evrov, ki smo ga tudi predvideli v proračunu. Če bi se odločili za nakup po 400 tisoč evrov višji ceni, bi morali določene načrtovane investicije ustaviti. Smo pa na Premogovniku Velenje preverili, kdo je kupec, ki je ponudil 1,050 milijona evrov.

Po naših informacijah ima ponudnik resne namene v kamp vlagati, ga razvijati ter poskrbeti, da bo v letošnji sezoni kamp ponovno sprejel goste. Tožbo, ki smo jo vložili proti Premogovniku Velenje, zaradi nesklenitve pogodbe za nakup kampa na podlagi predlanskega razpisa, bo Mestna občina Velenje umaknila, če se bo potrdila resnost vlaganj v razvoj kampa.

V Mestni občini Velenje v urejanje in vzdrževanje Velenjske plaže, zagotavljanje brezplačne ponudbe (kopanje, vodni park, urejeno kopališče), monitoring vode Velenjskega jezera, trženje in pripravo dogodkov na Visti vsako leto vlagamo veliko finančnih sredstev. Zavedamo se, da destinacija potrebuje usklajeno vodenje in razvojno naravnano gospodarjenje, brez špekulativnih namenov in enostranskih interesov. Pripravljamo projektno dokumentacijo za prijavo na javni razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah za izgradnjo ustreznih parkirnih površin za avtobuse, avtodome, osebna vozila itd.

Letos februarja je Premogovnik Velenje ponovno objavil javni razpis za prodajo kampa. Kot so obveščali, so prejeli tri ponudbe, najvišjo v višini 1,050 milijona evrov, in sedaj nadaljujejo s postopkom prodaje najboljšemu ponudniku. Za uveljavljanje predkupne pravice na letošnjem javnem razpisu za nakup kampa v višini 1,050 milijona evrov se nismo odločili, saj je v lanskem letu Svet Mestne občine Velenje potrdil strošek nakupa kampa v višini 650 tisoč evrov, ki smo ga tudi predvideli v proračunu. Če bi se odločili za nakup po 400 tisoč evrov višji ceni, kot smo jo predvideli, bi se morali določenim načrtovanim investicijam odpovedati. S strani vodstva Premogovnika Velenje smo prejeli obvestilo, kdo je najvišji ponudnik za nakup kampa. Ponudnik po naših informacijah nima špekulativnih namenov, ampak si želi dodatno vlagati v območje, da bi kamp začel čim prej obratovati, kar je tudi v interesu Mestne občine Velenje.

Še vedno pa je na sodišču odprta tožba, ki smo jo marca 2022 vložili proti Premogovniku Velenje zaradi nesklenitve pogodbe za zemljišče in nepremičnine, ki v naravi predstavljajo kamp ob Velenjskem jezeru. Na podlagi predlanskega razpisa smo uveljavljali predkupno pravico v višini 650.480 evrov. Postopek čaka na nadaljnjo sodno obravnavo. S tožbo bomo nadaljevali, če pa bomo ugotovili razvojni potencial novega lastnika, bomo razmislili o umiku tožbe.

Kamp ob Velenjskem jezeru je strateškega pomena za nadaljnji razvoj turizma v Šaleški dolini in skupaj z Velenjsko plažo ter Visto, parkom z razgledom, tvori povezano celoto, ki potrebuje in zahteva celovito upravljanje, dobro sodelovanje in usklajen dolgoročni razvoj. V Mestni občini Velenje smo že večkrat poudarili, da je izjemno pomembno, da kamp prevzame najemnik ali lastnik, ki bo v njem prepoznal priložnost za dolgoročno investicijo in bo zainteresiran za nadaljnji razvoj te destinacije.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje