O-STA

Študenti UP Turistice s svojo idejo obogatili razgledno točko nad Koprom

Razgledno fototočko v Marezigah po novem krasita dva največja vinska lesena kozarca na svetu. Študenti UP Fakultete za turistične študije - Turistice so znanje, pridobljeno med študijem, uporabili pri zasnovi ideje za vinsko znamenitost, ki so jo predstavili na odprtju v soboto, 16. 4. 2022. Znamenitost se bo najverjetneje potegovala tudi za svoje mesto v Guinessovi knjigi rekordov.

Študenti Ajda Medvešek, Jaka Godejša in Marcel Višner so oktobra 2019 v sklopu start-up vikenda reševali izziv, ki ga je zastavil g. Alen Babič. Dogodek je potekal v oktobru 2019 v sklopu aktivnosti R&R programa "UP FTŠ sTOUdio Turistica". Poslanstvo programa je spodbujanje sodelovanja študentov na razvojnih projektih s fokusom na analitiki, svetovanju, inoviranju in praktičnem delu v gospodarstvu, skozi katere razvijajo kompetence pod nadzorom strokovnjakov iz prakse in pedagoških ter raziskovalnih sodelavcev.

"Zame, kot domačina je ta fototočka mnogo več kot le turistična atrakcija. Je tudi umetniško delo, ki slavi lokalno kulturo vinogradništva. Že moj pranono Berto, in tudi nono Danilo sta tukaj na prazniku Refoška prevzela več nagrad, tudi zlato - in izjemno sem ponosen, da sem lahko s tem projektom tudi sam prispeval k razvoju prestolnice Refoška. Hvala vsem, ki ste prispevali k razvoju tega projekta. Predvsem bi se rad zahvalil pedagoškim mentorjem iz Fakultete za turistične študije, ki v sklopu sTOUdio Turistice omogočate take zgodbe." je ob odprtju povedal študent Jaka Godejša, ki je sodeloval pri zasnovi ideje.

Skulptura dveh vinskih kozarcev upošteva lokalno identiteto kraja in naslavlja vinarje Slovenske Istre, ki leto za letom pridelujejo odlično vino, predvsem sorti refošk in malvazija, kar se odraža v barvi kozarcev, ki se ponoči svetita v značilni rdeči in rumeni svetlobi. Z idejo so študentje želeli ustvariti točko druženja, kjer v sadovih celoletnega dela vinarjev lahko uživajo vsi. Odprtje je potekalo v soboto, 16. 4. 2022, v Marezigah. Ob spremljavi orkestra so slavnostno odkrili kozarca in s tem novo fototočko z najlepšim razgledom v Slovenski Istri.

Študentski studio za trajnostni razvoj in inovativnost v turizmu UP FTŠ Turistice je pilotni R&R program, ki povezuje študente, gospodarstvo in akademijo. Naše poslanstvo je spodbujanje sodelovanja študentov na razvojnih projektih s fokusom na analitiki, svetovanju, inoviranju in praktičnem delu v gospodarstvu, skozi katere razvijajo kompetence pod nadzorom strokovnjakov iz prakse in pedagoških ter raziskovalnih sodelavcev UP FTŠ Turistice.