O-STA

V Centru sodobnih umetnosti Celje se je zaključil Festival Račka

Z dvema večeroma performansov, ki sta na tokratni izdaji Festivala Račka pritegnila lepo število obiskovalcev (gledalci so si ogledali pet performansov, ki so jih posebej za festival pripravili Saša Bezjak, Olja Grubić, IvAnKe, Iztok Klančar in Tatiana Kocmur), se je iztekla obširnejša razstava Po resničnih dogodkih. Prostori in artikulacije seksualnega. Razstava je z deli petinštiridesetih umetnic, umetnikov in umetniških kolektivov zavzela vsa tri razstavišča Centra sodobnih umetnosti.

Poleg rednih obiskovalcev so v CSU pripravili tudi vodstva za dijake in profesorje Gimnazije Celje Center, ob slovenskem kulturnem dnevu, večeru LGBT filmov, ob 8. marcu, za študente višješolskega študijskega programa Hortikultura in vizualne umetnosti, dve skupini umetnikov ter za Mesto žensk.

Z izborom del, ki so nastala v slovenskem prostoru od začetka devetdesetih do danes je razstava raziskovala različne vidike, prostore in artikulacije seksualnega v sodobni umetnosti ter s pogledom v zadnja tri desetletja zajela čas, ki je prinesel spremenjeno naravo ljubezenskih vezi, v primerjavi s preteklimi mnogo bolj začasnih in nestabilnih, predvsem pa uveljavitev pomembnih sprememb v družbeni organiziranosti spolnosti in razmerij med spoli. S pregledno razstavo, ki je z umetniškimi deli odstirala zlasti vprašanja telesa, spolov in spolnih identitet, se je štiriletni festival Račka, ki se je z razstavami in performansi odvijal od leta 2018 in prinesel vrsto zanimivih umetniških artikulacij, hkrati tudi zaključil.

Sama ideja festivala se je navezovala na zgodovino prostorov, v katerih se nahaja v slovenskem prostoru edina "erotična" Galerija Račka, ki jo je Center sodobnih umetnosti dobil v upravljanje leta 2005. Pred tem je namreč prostor deloval kot peep šov. Obdržali so se tako ime Račka, pod katerim je bil prostor prepoznaven, ambient − posegi vanj so bili minimalni − kot vsebinska usmeritev: seksualnost.

Zasnova festivala - deloma tudi naslova tokratne izdaje − je tako sledila dvojni rabi prostora: sedanji, ki jo predstavlja programska usmeritev sodobni umetnosti namenjenega razstavišča, in pretekli, ki je s svojim programom udejanjala izmenjavo in "potrošnjo" teles. Predvsem pa je seveda sledila cilju, da skozi festival stopijo v ospredje vidiki seksualnega v sodobnosti, ki jih v svojih delih obravnavajo umetnice in umetniki, ter spremembe v družbi, ki se razbirajo skozi umetniška dela - in s tem skozi seksualnost.

Na pregledni razstavi Po resničnih dogodkih. Prostori in artikulacije seksualnega, ki jo je prinesla zadnja edicija festivala in jo je obiskalo blizu 800 obiskovalcev, so z umetniškimi deli sodelovali: Asiana Jurca Avci, Jaka Babnik, Boris Beja, Goran Bertok, Saša Bezjak, Sara Bezovšek, Rajko Bizjak, Vesna Bukovec, Andrej Brumen Čop, Lea Culetto, Vuk Ćosić, Ana Čigon, Andreja Džakušič, Eclipse (Tina Kolenik in Samira Kentrić), Mina Fina, Olja Grubić, Betina Habjanič, Leonora Jakovljević, Žiga Kariž, Iztok Klančar, Andrea Knezović, Tatiana Kocmur, Tanja Lažetić, LEALUDVIK, Aprilija Lužar, Slađana Mitrović, Keiko Miyazaki, Peter Mlakar, Iza Pavlina, Tadej Pogačar, Arjan Pregl, Franc Purg, Sara Rman, Miha Satler, Zvonka T. Simčič, Nataša Skušek, Tomo Stanič, Ana Straže, Iva Tratnik, Manja Vadla, Tadej Vaukman, Noemi Veberič Levovnik, Valerie Wolf Gang.

V okviru razstave se je odvil tudi večer kratkega LGBT filma, ki je nastal v sodelovanju s Festivalom LGBT filma. Predvajani so bili štirje filmi, tik pred izidom pa je tudi pregledni katalog s pregledom umetniških del od devetdesetih do danes. Prestavljeni bodo tudi vsi performansi, ki so bili uprizorjeni v vseh štirih festivalskih letih, besedila pa so prispevali Katja Kobolt, Slađana Mitrović, Domen Ograjenšek, Irena Čerčnik in Maja Hodošček.

NAPOVEDUJEMO

Že v četrtek, 5. maja, ob 17. uri pa v Galeriji sodobne umetnosti odpiramo razstavo produkcije sodelovanja z Gimnazijo Celje - Center SOBIVANJE. Prehajanje svetov. Na ogled bodo dela dijakinj in dijakov umetniške gimnazije likovne smeri, ki so v Centru sodobnih umetnosti v šolskem letu 2021/2022 ustvarjali pod mentorstvom umetnice in umetnikov Tomaža Črneja, Maje Hodošček, Danila Milovanovića in Tadeja Vaukmana. Na ogled bo tudi video dokumentacija projektov, ki so jih dijakinje in dijaki ustvarjali v okviru strokovnih predmetov z umetnikom in mentorjem Francem Purgom. Gimnazija bo nato ob 18. uri v Likovnem salonu predstavila dela, ki so jih dijakinje in dijaki snovali pod mentorstvom umetnice Mojce Senegačnik. Sledi odprtje produkcijske razstave v Osrednji knjižnici Celje in kulturni program v Galeriji AQ in v umetniški četrti.

Center sodobnih umetnosti Celje v aprilu in maju na rezidenčnem bivanju gosti čilsko umetnico Camilo Tellez, ki se ukvarja s performansom in videom ter v svojem delu raziskuje feministične teme. Umetnica se bo predstavila s samostojno razstavo Transición primaveral. Razstavo odpiramo v petek, 20. maja, ob 19. uri v Likovnem salonu.

Rezidenca in razstava umetnice Camile Tellez je del sodelovanja Centra sodobnih umetnosti v projektu in občasni razstavi (P)ostati ženska, ki je na ogled v Muzeju novejše zgodovine Celje med 8. marcem in 31. avgustom 2022.

Veseli nas, da je Ministrstvo za kulturo RS podprlo štiri letni projekt "Sodobna umetnost in duševno zdravje" s katerim bo Center sodobnih umetnosti raziskoval povezavo med umetnostjo in duševnim zdravjem, predvsem širšo dimenzijo problematike duševnih motenj in vlogo sodobne umetnosti pri delu z ranljivimi skupinami. Zanimalo nas bo, kakšne so metode dela sodobnih umetnikov, ki v svoji praksi aktivno posegajo na področje duševnega zdravja, bodisi skozi umetnost govorijo o lastni duševni stiski, se kritično lotevajo analize širših vzrokov porasta duševnih bolezni ali razumejo ustvarjalnost kot enega od možnih terapevtskih pristopov pri delu z različnimi družbenimi skupinami.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si

i rr