O-STA

Nove prireditve 70. Ljubljana Festivala

Na 70. Ljubljana Festivalu, ki bo potekal med 21. junijem in 8. septembrom, bodo program popestrili tudi koncert Tončija Huljića z gostom Petrom Grašom, komorni koncerti slovenskih in tujih zasedb, gostujočih priznanih glasbenikov, opera Tine Mauko Deklica z vžigalicami, muzikal Povodni mož, premiera filma Gajin svet 2, koncert Dinamitk in številni drugi dogodki v Poletnem gledališču Križank, Križevniški cerkvi, Viteški dvorani Križank, na Peklenskem dvorišču, Cerkvi sv. Jakoba in Slovenski filharmoniji.

Solisti in komorne zasedbe

Na sporedu 70. Ljubljana Festivala je Orkester Italijanski virtuozi, veronska zasedba, katere repertoar obsega dela od baroka vse do sodobnosti. Umetniški vodja Alberto Martini bo na koncertu nastopil v vlogi solista in dirigenta, orkestru pa se bo pridružila italijanska mezzosopranistka Daniela Pini, ki slovi po prožni naravi glasu. (5. 7., 20.00, Cerkev sv. Jakoba)

Zasedba izbranih glasbenikov Ensemble.si je na program uvrstila dela iz zakladnice komorne glasbe romantičnega 19. stoletja. (14. 7., 20.00, Križevniška cerkev), Državni simfonični orkester iz Kazahstana pa bo zajel sloge od baroka do moderne, vključno z nacionalno glasbo kazahstanskih skladateljev. Zasedba združuje nagrajence mednarodnih tekmovanj, ki s svojim glasbenim znanjem in virtuoznostjo navdušujejo občinstvo. (26. 7., 20.30, Slovenska filharmonija)

Na poletni festival se vrača Aleksandra Verbicka, ki jo že vrsto let lahko spremljamo kot harfistko in pianistko Orkestra Slovenske filharmonije. (3. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

Nastopil bo tudi leta 1988 ustanovljeni Komorni orkester Slovenicum, ki je sprva izvajal dela dunajske klasike. Letos so se ponovno zbrali, da bi proslavili 330. obletnico rojstva enega najimenitnejših baročnih virtuoznih violinistov, G. Tartinija. Kot solistka bo nastopila slovenska flavtistka Jasna Nadles, pridružil pa se jim bo tudi kitajski violinist Dan Zhu. (10. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

Dvajset let mineva, odkar je Ansambel za sodobno glasbo MD7 prvič stopil na odrske deske. Novonastala dela so izvajali predvsem na koncertih sodobne glasbe, številnim praizvedbam pa je bilo mogoče prisluhniti tudi na Ljubljana Festivalu. Ob jubilejnem koncertu zasedbe so na program uvrstili izbor iz repertoarja številnih kakovostnih skladb ter novitete N. Firšta, ki jih bodo izvedli pod taktirko dirigenta Stevena Loya. (16. 8., 18.00, Viteška dvorana Križank)

Ensemble Dissonance z gosti

Ensemble Dissonance sestavljajo uspešni glasbeniki iz slovenskih vodilnih glasbenih ustanov. Ansambel sodeluje z nekaterimi najvidnejšimi slovenskimi in svetovno priznanimi umetniki. Na 70. Ljubljana Festivalu bodo nastopili na kar štirih večerih. Zasedba bo premierno izvedla delo Cartagena, ki ga je za kvarteta saksofonov in godal napisal Izidor Leitinger. Mednarodno uveljavljeni dirigent, instrumentalist, pedagog in skladatelj bo izvedbo svojega novega dela kot dirigent tudi vodil. Godalnemu orkestru se bo pridružil kölnski kvartet saksofonov Signum. (2. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

Na drugem večeru bo Ensemble Dissonance poustvaril dela D. in H. Brubecka, G. Ph. Telemanna, G. Kančelija, A. Vivaldija, S. Barberja in J. S. Bacha. Izvedbe bo vodil violinist Dmitrij Sitkovecki, redni gost Ljubljana Festivala, z več kot štiridesetletnim stažem pri Dunajskih filharmonikih, danes pa deluje kot samostojni umetnik: violinist, dirigent in umetniški vodja. (4. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

Mahler v Ljubljani predstavlja kontinuiteto izvedb Mahlerjevih skladb v komornih različicah na Festivalu Ljubljana. Ensemble Dissonance bo tokrat v sodelovanju s sopranistko Niko Gorič izvedel Mahlerjeve Pesmi na Rückertova besedila. Koncert bo zaokrožila priredba Mahlerjeve Simfonije št. 5 z znamenitim četrtim stavkom za godala in harfo. (9. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

Na koncertnem večeru Dissonance & friends bomo prisluhnili delom F. Mendelssohna - Bartholdyja, N. Šenk in G. Enescuja. (11. 8., 20.00, Križevniška cerkev)

Sproščene vsebine

Ob festivalskem jubileju in izidu dvojnega albuma, na katerem je Tomaž Domicelj zbral delček nastopov, ki jih je v sedmih letih šestkrat nanizal na prizoriščih Ljubljana Festivala, se zdaj obeta njegov novi dogodek, naslovljen Spet akustika. Avtorju se bo pridružila gostja, Tinkara Kovač, ki sodi v vrh slovenske popularne glasbe. (10. 7., 21.00, Peklensko dvorišče)

Zasedba Tonči Huljić & Madre Badessa je zvok Sredozemlja spojila z novodobno elektronsko glasbo in jo z orkestracijo nadgradila v cross-over predstavo Mediterraneo, ki po različnih kanalih nagovarja vse čute človeškega telesa. Dalmatinskemu glasbeniku se bo pridružil tudi slavni pevec Petar Grašo. (12. 7., 21.00, Križanke)

Lani je luč sveta ugledala nova opera slovenske pianistke, skladateljice in improvizatorke Tine Mauko. Umetnica je libreto napisala po predlogi istoimenske pravljice H. C. Andersena z naslovom Deklica z vžigalicami. (25. 7., 20.00, Križevniška cerkev)

Marko Hatlak bo tokrat na koncertnem večeru zaokrožil 100. obletnico revolucionarja enega najslavnejših glasbenikov 20. stoletja, Astorja Piazzole. Pri izvedbi skladateljevih vokalnih del se mu bosta z zasedbo Terrafolk pridružila znana solopevca Bernarda Fink Inzko in Marcos Fink, popestrila pa jo bosta tudi državna prvaka v latinskoameriških plesih Nika Bagon in Miha Vodičar. (27. 7., 21.00, Križanke)

Zgodba muzikala Povodni mož sledi posodobljeni znani različici Prešernove pripovedne pesnitve. K snovanju nove sodobne pop-rock izvedbe, ki obravnava problematiko družbenih omrežij, je ustvarjalna ekipa pritegnila tudi eno najuspešnejših in produktivnih glasbenic na Slovenskem, Nežo Buh - Neisho. (23. in 24. 8., 20.30, Križanke)

Gajin svet velja za najbolj gledan slovenski film leta 2018, uvrstil pa se je tudi na lestvico desetih najbolj gledanih slovenskih filmov v samostojni Sloveniji. Letos na filmska platna prihaja nadaljevanje. (30. 8., 19.45, Križanke)

Neuničljive Dinamitke iz muzikala Mamma Mia! so energično stopile na svojo pot. Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko in Damjana Golavšek se bodo na Eksplozivnem koncertu z gosti v ljubljanskih Križankah predstavile v še svetlejšem soju žarometov. (18. 9., 20.00, Križanke)

V času predprodaje, ki traja do 3. junija, so člani Kluba Festivala Ljubljana upravičeni do 20%, v redni prodaji pa do 10% popusta. V klub se lahko včlanite tukaj.