O-STA

56. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije 2022

Murska Sobota, 11. 5. 2021 - V ponedeljek, 16. maja 2022, bo pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota (Šolsko naselje 12, 9000 Murska Sobota), potekalo 56. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije 2022.

V sklopu projekta Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije so mladi iz osnovnih in srednji šol letos pripravljali raziskovalne naloge s kar 19 različnih področij. Skozi proces priprave raziskovalnih nalog nadgrajujejo in dopolnjujejo v šoli pridobljeno znanje, se interesno usmerjajo v različna področja znanosti ter se učijo raziskovalnih metod. Na Srečanju mladih raziskovalcev imajo možnost o svojem delu razpravljati s strokovnjaki in javno predstaviti rezultate svojega raziskovanja.

Na območju celotne Slovenije vsako leto poteka 16 mestnih in regijskih srečanj, na katerih se zbere več kot 2.000 mladih raziskovalcev iz osnovnih in srednjih šol, ki predstavijo približno 1.000 nalog, pri katerih jim pomaga več kot 900 mentorjev. V 1. krogu državnega tekmovanja je sodelovali 750 osnovno- in srednješolcev s 442 nalogami, izmed katerih se je na zaključno 56. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije letos uvrstilo 230 raziskovalnih nalog, ki jih je pod mentorstvom 333 mentorjev izdelalo 384 osnovno- in srednješolcev. Vsebina raziskovalnih nalog je vsebinsko zelo razgibana.

Vabimo vas, da se udeležite svečane otvoritve srečanja, ki bo v telovadnici Gimnazije Murska Sobota med 9.30 in 10:00 uro. Po svečani otvoritvi bodo osnovno- in srednješolci pričeli s predstavitvami in zagovori raziskovalnih nalog, hkrati pa bo med srečanjem v avli šole potekala predstavitev Zotkinih poletnih aktivnosti - mladinskih raziskovalnih taborov, poletnih šol in delavnic. Predstavitev rezultatov po posameznih področjih bo na sporedu med 13.30 in 15.00 uro.. Slovesna razglasitev rezultatov bo potekala 19. junija 2022 v Cankarjevem doma v Ljubljani, kjer bomo podelili priznanja in nagrade zlatim nagrajencem s tekmovanj iz znanja in srečanja mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS.

Program srečanja:

8.45 do 9.15 Prihod in prijava udeležencev

9.30 do 10.00 Svečana otvoritev srečanja - telovadnica

10.15 do 14.00 Predstavitve in zagovori raziskovalnih nalog

10.30 do 13.00 Kosilo za udeležence - jedilnica

13.30 do 15.00 Predstavitev rezultatov po skupinah

10.00 do 14.00 Kam poleti? - predstavitev mladinskih raziskovalnih taborov in

ustvarjalnih poletnih šol ZOTKS v letu 2022- avla

Vabimo vas, da se udeležite Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije 2022 ter se z mladimi raziskovalci in njihovimi mentorji tudi pogovorite. Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo! Zveza za tehnično kulturo Slovenije

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije Darja Kozar Balek, Zveza za tehnično kulturo Slovenije darja@zotks.si, 030/323 252

Aljoša Seljak, Zveza za tehnično kulturo Slovenije

aljosa.seljak@zotks.si, 031/660 378