O-STA

MegaFon izbral signalno platformo podjetja Tekelec; platforma EAGLE(R) 5 bo omogočala nadaljnjo hitro rast števila naročnikov

BARCELONA, Španija--(BUSINESS WIRE)--13. februar 2006--Tekelec (NASDAQ:TKLC), eden izmed vodilnih razvijalcev telekomunikacijskih rešitev za naslednjo generacijo fiksnih, mobilnih in paketnih omrežij, je danes sporočil, da je MegaFon, največji GSM mobilni operater v Rusiji, izbral Tekelecovo signalno platformo EAGLE 5. Po daljšem in zelo konkurenčnem pregledu ponudb ter testu, je MegaFon pogodbo v vrednosti več milijonov dolarjev podpisal decembra 2005.

MegaFon, ki s svojim omrežjem pokriva 78 ruskih regij, je v obdobju izjemno hitre rasti, saj se je število naročnikov v letu 2005 povečalo iz 13,5 na 22 milijonov. Podjetje je zato iskalo signalno rešitev, ki bi bilo sposobno obdelovati vse večji obseg glasovnega in SMS prometa, ki je precej obremenjeval obstoječe signalno omrežje, ob tem pa tudi omogočalo uveljavitev sistema Internet protocol multimedia subsystem (IMS) ter napredno pošiljanje sporočil.

EAGLE 5 je s tehnologijo paketnega prenosa podatkov zmožna obdelovati signalne zahteve kompleksnih omrežij. Platforma ima tudi polne zmogljivosti signalne točke (signal transfer point - STP) in omogoča vrsto drugih aplikacij, na primer prenosljivost številk, virtualno bazo podatkov o naročnikih (home location register - HLR), register podatkov o mobilnem terminalu (equipment identity register - EIR) in preprečevanje pošiljanja nezaželenih SMS sporočil. Platforma omogoča tudi signaliziranje za naslednjo generacijo mobilne telefonije preko IP protokolov, ki so definirani v standardih IETF in 3GPP, kar bo omogočilo nadaljnji razvoj MegaFonovega signalnega omrežja.

Maja 2005 je Tekelec zaključil homologacijo in pridobil ustrezne certifikate za uporabo svojih rešitev v ruskih omrežjih. Terenski testi so bili opravljeni na omrežju Mobicom-Caucas, severnokavkaški podružnici MegaFona, ki ima tri milijone naročnikov. MegaFonova izbira dokazuje, da je Tekelec močno zavezan zahtevnemu ruskemu trgu.

Pri implementaciji rešitve za MegaFon bo sodeloval ruski OEM partner ZAO NEC Neva Communications Systems, znan izdelovalec opreme za mnoga telekomunikacijska podjetja skupine SvyazInvest. Kot je bilo sporočeno januarja 2006 (http://www.tekelec.com/news/prdetail.asp?prnum=576), NEC Neva skrbi za regionalno distribucijo in prodajno podporo Tekelecovih signalnih rešitev ter posredovanja poslovnih informacij. NEC Neva prilagaja Tekelecove vodilne komutacijske produkte za naslednjo generacijo telefonije, s tem pa širi prodajo in distribucijo skupnih produktov na trgih Rusije in Skupnosti neodvisnih držav.

"Z veseljem sporočamo novico o novi pogodbi z MegaFonom za njegovo celotno omrežje," je dejal Wolrad Claudy, izvršni direktor za EMEA pri podjetju Tekelec. "Ta implementacija dokazuje naše vse večjo povezanost z največjimi operaterji in prepričani smo, da je pogodba samo prva izmed večih, ki jih bomo pridobili letos," Grigory Mantel, generalni direktor Tekelec Russia ž, je dejal: "Tekelec je že uveljavljen dobavitelj v Rusiji. Še naprej bomo sodelovali z zaupanja vrednimi partnerji kot je NEC Neva ter povečevali prisotnost na tem hitro rastočem trgu."

O MegaFonu

MegaFon je največji ruski GSM 900/1800 mobilni operater. Podjetje je nastalo maja 2002 ob preimenovanju in preoblikovanju ZAO North-West GSM ter združitvi z ZAO Sonic-Duo (Moskva), ZAO Mobicom-Kavkaz, ZAO Mobicom-Center, ZAO Mobicom-Novosibirsk, ZAO Mobicom-Khabarovsk, ZAO Mobicom-Kirov, OAO MCC -Povolzhie, ZAO Volga GSM, in ZAO Ural GSM. MegaFon ima koncesijo za celotno območje Rusije z 145 milijoni prebivalcev. Podjetje ima danes več kot 23 milijonov naročnikov.

O Tekelecu

Tekelec je eden izmed vodilnih razvijalcev komutacijske telekomunikacijske opreme za to in naslednjo generacijo telekomunikacij, orodij za poslovno informiranje in aplikacij z dodano vrednostjo. Inovativne rešitve, ki jih ponuja, se široko uporabljajo v tradicionalnih brezžičnih in fiksnih omrežjih in kontaktnih centrih po vsem svetu, ter v naslednji generaciji telekomunikacijskih storitev. Podjetje ima sedež v mestu Morrisville v Severni Karolini, medtem ko ima kapacitete za raziskave in razvoj po vsem svetu. Več informacij najdete na www.tekelec.com.

GolinHarris for Tekelec

Lisa Popplewell,

+ 44 (0) 20 7067 0631

Mobile: +44 (0) 7904 735 918

lpopplewell@golinharris.com

or

Tekelec

Investor Relations: Jim Chiafery, 919-461-6825

james.chiafery@tekelec.com