O-STA

Srebro in bron na olimpijadi eksperimentalne znanosti

Mladi slovenski naravoslovci nadaljujejo z uspehi

Ljubljana, 17. maj 2022 Na Češkem v mestu Hradec Králové, je med 8. in 14. majem na tamkajšnji univerzi potekala Evropska olimpijada eksperimentalne znanosti - European Olympiad of Experimental Science (EOES). Slovenijo sta zastopali dve tričlanski ekipi, ki sta se odlično odrezali. V konkurenci 42 ekip iz 20 držav Evropske unije in 126 tekmovalcev starih največ 16 let, je ena ekipa prejela srebrno druga pa bronasto medaljo. Ekipi za evropsko olimpijado eksperimentalnih znanosti sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Eno slovensko ekipo, ki je osvojila srebro, so sestavljali dijaki Žan Arsov in Peter Andolšek (oba Gimnazija Bežigrad) in Luka Vaupot (ŠC Ravne na Koroškem). Ekipa je zasedla končno sedmo mesto in le za las zgrešila zlato, saj je bilo podeljenih samo pet zlatih medalj. Drugo ekipo, ki si je priborila bron, pa dijaki Aljaž Erman in Matic Primožič (oba Gimnazija Kranj) ter Brest Lenarčič (ŠC Rogaška Slatina). Mladi znanstveniki so se merili v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja - biologije, kemije in fizike. Vse znanstvene vede so bile na tekmovanju zastopane približno enakomerno, obenem pa tudi tematsko povezane z državo gostiteljico. Temi letošnje olimpijade EOES sta bili hialuronska kislina in DNK. Eksperimentalno reševanje znanstvenih problemov so tekmovalci izvajali dva dni po štiri ure v laboratorijih Univerze Hradec Králové. Prvi tekmovalni dan je bil posvečen hialuronski kislini, ki jo v zadnjem času vse bolj proučujejo v biomedicini. V okviru drugega tekmovalnega dneva pa so tekmovalci morali preučevati DNK, saj je bil pionir moderne genetike češki znanstvenik Gregor Mendel.

Ekipi so vodili in spremljali mag. Katja Stopar, koordinatorka za Slovenijo in mentorica za biologijo, dr. Matej Huš, mentor za kemijo in Anita Nose, mentorica za fiziko.

Več informacij o tekmovanju so vam na voljo tukaj.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije Mija Kordež in Aljoša Seljak

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov:

mija.kordez@zotks.si

aljosa.seljak@zotks.si

Telefon:

01/425 07 75

031/660 378