O-STA

Vabilo na predavanje z naslovom "Problem oskrbe z elektriko iz obnovljivih virov"

Znanost na cesti in Univerza v Novi Gorici vabita na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Matjaž Valant (Laboratorij za raziskave materialov Univerze v Novi Gorici), z naslovom "Problem oskrbe z elektriko iz obnovljivih virov".

Predavanje, ki ga bo moderirala Renata Dacinger, bo potekalo v četrtek, 9. junija 2022, ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Kakšne so še druge možnosti shranjevanja električne energije? Presežke proizvodnje električne energije lahko uporabljamo v črpalnih hidroelektrarnah ali pa za elektrolizo vode in proizvodnjo vodika. Še eno možnost pa raziskujejo na Univerzi v Novi Gorici. Pri spontani reakciji železovega prahu in klorovodikove kisline nastaja vodik, ki ga v gorivnih celic porabimo za električno energijo takrat, ko jo potrebujemo. Kakšne so prednosti takega hranjenja energije?

Prof. dr. Matjaž Valant je profesor znanosti o materialih na Univerzi v Novi Gorici, prorektor za trajnostni razvoj in tehnologijo in vodja Laboratorija za raziskave materialov, ki ga je ustanovil leta 2007. V preteklosti je bil zaposlen na številnih uglednih inštitutih in univerzah: Institutu Jožef Stefan, University of Pennsylvania, Imperial College London in London South Bank University. Je pridružen profesor Univerze za elektronske znanosti in tehnologijo v Chenduju na Kitajskem. Večino njegovega raziskovalnega dela obsega razvoj procesov in tehnologij za trajnostni razvoj s poudarkom na vodikovih tehnologijah. Za doktorat je leta 1998 prejel nagrado Zlati znak Jožefa Stefana. Je tudi dobitnik Zoisovega priznanja in Zoisove nagrade, najvišje nacionalne nagrade za znanstveno delo. Leta 2017 mu je Ministrstvo za izobraževanje Ljudske republike Kitajske kot uglednemu mednarodnemu strokovnjak podelilo naslov "Overseas's Master".

Spletni prenos: YouTube kanal Univerze v Novi Gorici