O-STA

Velenje kljub koroni lani precej aktivno na področju kulture

Svetnice in svetniki so na majski seji Sveta Mestne občine Velenje prisluhnili tudi poročilom Ustanove Velenjska knjižna fundacija, Knjižnice Velenje, Muzeja Velenje, Festivala Velenje in Mladinskega centra Velenje za leto 2021. Vsi so se kljub težkim pogojem zaradi epidemiologije znašli in izvajali zastavljene programe, čeprav so bile potrebne posebne prilagoditve razmeram, Mestna občina Velenje pa jih je pri tem podpirala. Februarja letos smo tudi z razglasitvijo kulturnega ustvarjalca Mestne občine Velenje na slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku želeli poudariti, da imamo v Velenju veliko kulturnih ustvarjalcev, ki s svojim delom pomembno sooblikujejo delovanje lokalne skupnosti. Kulturni ustvarjalec leta 2021 je postal Jure Pukl, eden naših najprodornejših in cenjenih saksofonistov, ki bo 2. julija na Vili Herberstein, ob 20-letnici delovanja, pripravil večer z naslovom Ta noč je moja. Na večeru bodo z njim sodelovali še Janez Bončina Benč, Amaya - Maja Keuc, Nina Strnad, Uroš Perić in Primož Vitez.

Ustanova Velenjska knjižna fundacija je lani realizirala vse zastavljene cilje, še posebej odmevno je bilo jubilejno 20. srečanje književnikov - 20. Lirikonfest, ko je z zasaditvijo in posvetitvijo "Gaja poezije Velenje" ob Škalskem jezeru (21 dreves in 21 poetik za 21. st.) izkazan trajnejši poklon novejši vrhunski slovenski poeziji ter dosedanjim in prihodnjim lavreatom (zlasti dobitnikom nagrade "velenjica - čaša nesmrtnosti" 2006-2021 za vrhunske desetletne pesniške opuse v 21. st.). UVKF je ob 20-letnici svojega delovanja in v duhu širjenja kulture kupovanja knjig v Starem Velenju (na Starem trgu 35) postavila (v slovenskem prostoru edinstveni) "Knjigolin21" - ulični samopostrežni avtomat za samodejno kupovanje knjig, ki je dostopen vse dni in vse ure v letu. Prednostno knjig z velenjsko noto (tematiko ali/in avtorstvom), tj. s prodajno ponudbo v nakupovalnem knjigomatu z mesečno izbranimi 21 knjigami (simbolično v letu 2021 oz. 21. st.). Lirikonfest je v letu 2021 prejel plaketo Mestne občine Velenje za uspešno 20-letno delovanje na področju kulture in prispevek k razvoju lirične umetnosti.

V Knjižnici Velenje so se lani srečevali z upadanjem števila članov in uporabnikov knjižnice, kljub temu so lani po daljšem obdobju povečali število gradivo v knjižnični zbirki, in sicer so nabavili 5.847 novih enot gradiva. V tem trenutku knjižnica razpolaga z 202.581 enotami knjižničnega gradiva. Lani je Knjižnica Velenje posodobila svojo spletno stran in nadaljevali so s prehodom na naslednjo fazo avtomatizacije knjižnice, kar pomeni, da se lahko celotno knjižnično gradivo izposoja in vrača avtomatsko. Kljub epidemiji so organizirali kar nekaj dogodkov in razstav v vseh treh enotah knjižnice.

V programu dela Muzeja Velenje so zastavili tri večje razstavne projekte: postavitev nove stalne razstave posvečene Franu Korunu Koželjskemu, obeležitev 50 let mestne galerije in 50. obletnice prve razstave afriške zbirke Františka Foita v Velenju ter obeležitev 50 let Šaleškega aerokluba. V letu 2021 so bili v Muzeju Velenje, v primerjavi s preteklimi leti, izjemno uspešni na področju založništva in priprave gradiva za strokovne publikacije ter članke.

Leto 2021 je bilo za Festival Velenje posebno, jubilejno leto. Oktobra lani je namreč stavba na Titovem trgu 5, v kateri domuje Galerija Velenje, praznovala 50 let, v tem mesecu pa je kustosinja galerije Milena Koren Božiček prejela tudi Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo. V letu 2021 so na Festivalu Velenje organizirali, izvedli in tako ali drugače sodelovali pri 636 dogodkih (leta 2020: 651, leta 2019: 1.439), ki se jih je udeležilo 61.213 obiskovalcev (leta 2020: 64.118, leta 2019: 236.507).

Delovanje Mladinskega centra Velenje je lani segalo predvsem na področja: pomoč mladinskim organizacijam, kulturnim in umetniškim društvom in posameznikom, izvajanje avdio servisa za ostale organizatorje v Mestni občini Velenje, upravljanje z mladinsko infrastrukturo (Letni kino ob Škalskem jezeru, Nova pekarna, Kunigunda, Mladinski hotel, Hiša bendov, eMCe plac), izvajanje lučnega servisa zase in za partnerje v občini in izvajanje različnih aktivnosti na področju prostovoljstva.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje