O-STA

V Arboretumu bo Dan JSKD, Dober dan, praznik ljubiteljske kulture

Volčji potok, 8.6.2022 - V Arboretumu Volčji Potok je v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti potekala novinarska konferenca pred festivalom Dan JSKD, Dober dan, ki bo 18. junija v Arboretumu. Novinarske konference so se udeležili direktor JSKD Damjan Damjanovič, župan Občine Kamnik Matej Slapar, predstavnica Ustanove za pomoč otroku z rakom Maja Babnik ter direktor Arboretuma Aleš Ocepek. Manjkala ni niti glasba, saj je predstavitev festivalskega programa popestril nastop legendarnega pevca Ota Pestnerja.

Direktor JSKD Damjan Damjanovič je povedal, da se je ideja za festival porodila predvsem v želji, da bi povečali prepoznavnost JSKD tako znotraj Slovenije kot zunaj nje. "Hvaležen sem, da smo k sodelovanju pritegnili Arboretum Volčji Potok, ki ima izkušnje z organizacijo velikih dogodkov, in da so pomen festivala prepoznali in ga podprli na Občini Kamnik." Ob tem je župan Občine Kamnik Matej Slapar izrazil veselje in ponos, da bo festival, ki bo vseslovenski praznik, potekal v njihovi občini, "saj je Kamnik prav tako mesto kulture, Arboretum Volčji Potok pa je eden najlepših parkov v tem delu Evrope. Prepričan sem, da bo 18. junija, na dan festivala, Kamnik kulturno središče Slovenije." Tudi direktor Arboretuma Volčji Potok Aleš Ocepek ne skriva zadovoljstva, da bodo v parku gostili prvi festival Dan JSKD, Dober dan. "Naša odločitev glede sodelovanja ni bila težka. Hvaležen sem, da smo bili izbrani za gostitelja festivala in storili bomo vse, da bo prireditev izpeljana na najvišjem nivoju. Morda je bil v preteklosti Arboretum zapostavljen, a z dobrimi sodelavci smo v nekaj letih ustvarili pogoje, ki omogočajo izvedbo velikih prireditev, kakršna bo tudi festival Dan JSKD, Dober dan." Festival pa nosi tudi močno dobrodelno noto, zato so k sodelovanju povabili Ustanovo za pomoč otroku z rakom. Predstavnica ustanove Maja Babnik je povedala, da malim bolnikom in njihovim družinam pomagajo na različne načine. Sredstva, ki jih zbirajo z donacijami in dobrodelnimi akcijami, med drugim namenijo za nabavo medicinske opreme in denarno pomoč otrokom in družinam, ki se znajdejo v stiski v času zdravljenja. "Staršem iz oddaljenih krajev pa omogočamo, da v času zdravljenja lahko bivajo blizu bolnišnice v stanovanju, ki ga daje brezplačno v najem Stanovanjski sklad RS, in v stanovanju, ki ga je Ustanovi zapustila pokojna gledališka igralka Mila Kačičeva."

Prireditev Dan JSKD, Dober dan, ki bo z vrhunskim programom zaključila Teden ljubiteljske kulture, je posebno celodnevno obeležje ljubiteljske kulture in njenega pomena, a so prireditelji ob tem pomislili tudi na prepomembno dobrodelnost. Organizator JSKD ter soorganizatorja Občina Kamnik in Arboretum Volčji Potok so se namreč povezali z Ustanovo za pomoč otrokom z rakom, da bi ob slavju priredili vseslovensko humanitarno akcijo zbiranja sredstev za otroke obolele za rakom. Akcija poteka že od sredine maja: donirate lahko na številko 1919, s pripisom DAN5 ali DAN10. Ker dobrodelnosti ni brez vključenosti, so organizatorji vrata odprli prav vsem - vstop na prireditev bo namreč brezplačen.

Pod pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja bo 18. junija med 10. in 18. uro v razkošno zelenem okolju znamenitega vrta tako potekal dinamičen program, ki bo na različnih prizoriščih predstavil raznovrstne dejavnosti in panoge ljubiteljske kulture. Pod sloganom "Kjer dobrih ljudi kar mrgoli" se bodo obiskovalci lahko seznanili s kopico ljubiteljskih ustvarjalcev, ki delujejo v okviru najrazličnejših društev in skupin. Festival Dan JSKD, Dober dan bo gostil ljubiteljske godbe, pevske zbore, gledališčnike, tudi lutkarje, plesalce, pisce, slikarje in druge umetnike. Na tematskih točkah se bodo predstavili nekateri nepogrešljivi posamezniki in skupnosti, torej reševalci in gorski reševalci, planinci, gasilci, čebelarji, ribiči, lovci, na prireditvi pa bo nastopila tudi Slovenska vojska. Za brbončice bodo skrbeli na kulinaričnih stojnicah, kjer bodo obiskovalci lahko pokušali jedi lokalnih in regionalnih kuhinj, vse od štajerske do primorske.

Festival Dan JSKD, Dober dan bo zaznamovala močna humanitarna nota. V sodelovanju z Ustanovo za pomoč otrokom z rakom poteka vseslovenska humanitarna akcija zbiranja sredstev za otroke obolele za rakom. Prispevate lahko s SMS-donacijo na številko 1919, s ključno besedo DAN5 (pet evrov) ali DAN10 (deset evrov).

VIDEO: 20220608 DAMJAN DAMJANOVIČ DIREKTOR JSKD FESTIVAL DOBER DAN

VIDEO: 20220608 OTO PESTNER SINOČI FESTIVAL DOBER DAN ARBURETUM VOLČJI POTOK

Foto in video: Janez Platiše