O-STA

Velenjski gimnazijci z akcijo na šoli opozorili na pomen medsebojnih odnosov

Velenje, 14. 6. 2022

Solidarnost, pozabljeni bonton in komunikacijske navade

Počasi se približujemo koncu šolskega leta in kmalu bomo skočili v osvežujoče poletje. Zadnja dva meseca pouka sta kot vedno precej naporna. Hkrati so se v tem letu zgodile kar velike spremembe, saj smo se morali po mesecih dela na daljavo spet privaditi na šolske klopi in hitrejši ritem gimnazijskega dogajanja. Te spremembe so vplivale na vsakega gimnazijca.

V oddelku 3.C smo na pobudo razredničarke Jožice Plešnik že tekom leta sodelovali v projektu Spodbujamo solidarnost. Pri razrednih urah smo se veliko pogovarjali na to temo, sodelovali v akciji pošiljanja sporočil solidarnosti v lokalnem okolju in širom po Evropi, ob koncu pa smo se odločili, da se lotimo še samostojne akcije, da bi malce prispevali k dvigu razpoloženja na naši šoli.

Seveda smo se najprej poučili o tem, kako izvesti akcijo oziroma katerih deset korakov je nujno potrebnih, da nastane odmeven projekt. Najpomembnejši med njimi je zagotovo iskanje dobre vsebine oziroma vprašanje, na kaj bi okolico radi opozorili. V slogu trenutnega dogajanja smo v ožji izbor uvrstili temo "pozabljeni bonton in komunikacijske navade" ter se lotili dela. Finančno pomoč nam je prijazno ponudil pobudnik, društvo Humanitas iz Ljubljane.

V maju smo se povezali z društvom Novus, ki je za naš razred pripravil delavnice na temo komunikacije. Dogovorili smo se, da se jih v okviru razrednih ur udeležijo vsi gimnazijski razredi, bodisi letos, bodisi na začetku naslednjega šolskega leta. Nato smo načrtovali dalje. Padla je odločitev, da popestrimo šolsko stopnišče z nalepkami, ki bi s pozitivnimi in spodbudnimi citati spremljale naše poti iz nadstropja v nadstropje. Zavedamo se, da je težko kar naenkrat spremeniti vzdušje in počutje pri posameznikih, toda vsaka iskrica in žarek lahko malce prispevata, da se nariše nasmeh na obrazu in da se dvigne motivacija za delo.

Osnovali smo tudi večji plakat za gimnazijski vhod. Ta naj vsakega spomni, da vstopa v šolo prijaznih ljudi, ki sodelujejo, si med seboj pomagajo in se veselijo uspeha drug drugega.

Zaključek akcije z montažo plakata in lepljenjem nelepk smo sklenili 10. junija. Na ta dan so nas obiskali predstavniki društva Humanitas, posneli naše delo ter vtise udeležencev in veselimo se njihovega dokumentarnega filma, v katerega del bo tudi naša akcija.

Pri delu je naš razred izjemno užival, saj smo s tem pridobivali mnogo življenjsko pomembnih veščin, hkrati pa smo se zelo približali cilju, saj smo gimnazijo obarvali v lepi, pozitivni rumeni, ki je ne samo njen simbol, ampak prinaša tudi veliko vedrost v naša življenja. Upam, da bodo nalepke našle posebno mesto v srcih dijakov in jim bodo vsak dan v spodbudo.

Solidarnost, dobra beseda, nasmeh in prisrčen pozdrav, to naredi okolje pozitivno in želimo si, da vsak gimnazijec prispeva svoj kamenček v ta mozaik.

Anastazija Gračner

Gimnazija Šolski center Velenje